Oude muurreclame ontdekt in de Zwaansteeg

Foto: gemeente Utrecht

De Utrechtse Zwaansteeg heeft er een bijzondere muurreclame bij. Deze zat decennialang achter het stucwerk verborgen aan de Springweg-zijde van de steeg, precies tegenover de bekende schildering ‘Bakker van Doorn bakt brood van het beste koren’. Wethouder Anke Klein, verantwoordelijk voor het erfgoed in de stad, zal de reclame samen met de gerestaureerde Van Doorn-schildering op vrijdag 9 november om 16 uur onthullen.

De eigenaren van het pand Springweg 86 ontdekten in 2017 op de muur onder het stucwerk een reliëf van ongeveer 20 letters. Zij benaderden de werkgroep Directe Voorzieningen van de gemeente Utrecht, die restaurateur-schilder Jos Peeters inschakelde. Met verschillende technieken – krabben met mesjes, een computersimulatie en archiefonderzoek – heeft Peeters de tekst kunnen ontcijferen: C. Hekman Voorschotbank. Hij bracht hierna de reclame weer aan op de muur.
In het begin van de 20e eeuw kon men bij Christiaan Hekman (1860-1930) in zijn winkel op Springweg 86 onder andere goederen belenen. Christaan was verre familie van de in 2013 overleden Utrechtse kunstenaar Joop Hekman. Joop Hekmans bekendste beeld in onze stad is de fontein met vrouwenfiguren bij de Stadsschouwburg, ‘Feest der muzen’.
Peeters heeft ook onderhoudswerkzaamheden verricht aan de reclame precies ertegenover. In de Van Doorn-schildering zijn nu nog meer letters zichtbaar die horen bij een eronder gelegen bakkersreclame.
Bakker Van Doorn was tussen 1936 en 1952 in het pand op Springweg 84 gevestigd. Veel oudere Utrechters hebben nog herinneringen aan Van Doorn.
Op hoek Zwaansteeg-Springweg zijn binnen enkele meters nu drie bijzondere reclames te zien. Aan de kant van de Springweg heeft het pand Springweg 84 namelijk ook nog een tegeltableau met een bakker die twee broden toont. Daarbij staan de teksten ‘gedeponeerd handelsmerk’ en ‘zoo bakt men van holland meel’.


Reacties

article
69766
De Utrechtse Zwaansteeg heeft er een bijzondere muurreclame bij. Deze zat decennialang achter het stucwerk
https://utrecht.nieuws.nl/geschiedenis/69766/oude-muurreclame-ontdekt-zwaansteeg/
2018-11-02T13:10:40+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/340/2018/11/02130837/CHekman.jpg
Geschiedenis