Informatiebord over voormalige Buurkerk onthuld

Foto: gemeente Utrecht

Op woensdag 10 oktober heeft wethouder Anke Klein een informatiebord in het Hanengeschrei onthuld. Het bord maakt voor iedereen duidelijk waarom de Choorstraat uitgesproken wordt als Koorstraat.

In 2016 is de bestrating van de Choorstraat vernieuwd, daarbij verdween de markering van het voormalige koor van de Buurkerk. In overleg met onder andere Historische Vereniging Oud-Utrecht heeft de gemeente Utrecht besloten tot een alternatieve visualisatie.
Daan Claessen heeft, als 3D modelleur in dienst van de afdeling erfgoed van de gemeente, een visualisatie gemaakt van de Buurkerk inclusief het verdwenen koor. Een foto van de Choorstraat, en de plaats waar het informatiebord hangt, maakt kijkend in de Choorstraat en zicht op de Buurkerk, meteen duidelijk dat het koor is geweken voor de straat.
In de bestrating van de Choorstraat was eerder de plattegrond van het voormalig koor zichtbaar. In 2016 is de bestrating vervangen, zonder de plattegrond van het koor. Op verzoek van de historische verenigingen is daarna gezocht naar een andere manier om het verdwenen koor van de Buurkerk zichtbaar te maken voor bezoekers van de binnenstad.
In het kleine Hanengeschrei is, met medewerking van de eigenaar van het pand, een gevel vrijgemaakt voor een informatiebord. De plek is bewust gekozen: op de hoek van deze steeg is er zicht op de Buurkerk en in de Choorstraat mogelijk. Het informatiebord maakt met enkele afbeeldingen duidelijk waarom de Choorstraat de Koorstraat wordt genoemd. Anderen gaan mogelijk door dit bord zich realiseren dat achter de winkelgeveltjes een kerk schuilt.
De Buurkerk kwam er al in de 10
e eeuw en was de eerste parochiekerk van Utrecht. De kerk had een belangrijke plek in het dagelijks leven in de middeleeuwse handelswijk. In de loop van de eeuwen is de kerk uitgebreid. Tussen 1500 en 1520 werd een laat-Gotisch koor toegevoegd. Dit koor was zo dicht tegen huizen aan de Oudegracht aangebouwd dat er slechts een smalle doorgang overbleef. Na de beeldenstorm werd de Buurkerk in gebruik genomen door de protestanten. Niet lang daarna, in 1586, werd het koor gesloopt om een ruimere doorgang te maken voor het verkeer. Op de plaats van het koor werd de Choorstraat aangelegd.
Tevens is in de Choorstraat de, in de bestrating opgenomen, herdenkingssteen van Suster Bertken opgeknapt. Deze steen ligt ongeveer ter hoogte van haar kluis in het Kruiskoor, de plaats waar ze na 57 jaar verblijf in 1490 werd begraven.

Cookieinstellingen