Themanummer Oud-Utrecht gepresenteerd in Kytopia

Foto: foto Dick de Jong

Afgelopen vrijdagmiddag is in de zaal Kytopia (voorheen poppodium Tivoli) het themanummer van Oud-Utrecht gepresenteerd over 100 jaar algemeen kiesrecht. Professor Ido de Haan hield een college over de invoering van het algemeen kiesrecht in Utrecht.

Na een introductie door eindredacteur Maurice van Lieshout hield professor Ido de Haan (hoogleraar politieke geschiedenis aan de Universiteit Utrecht) een publiek college getiteld ‘algemeen kiesrecht in Utrecht: het eind van het provincialisme’. Hij beschreef hoe de invoering van het algemeen kiesrecht in 1919 gepaard ging met een andere manier van politiek bedrijven waarin partijen harder moesten strijden om de kiezersgunst. In Utrecht deed zich bovendien een ontwikkeling voor die later ook elders in Nederland te zien zou zijn, namelijk dat enkele grote landelijke partijen het politieke landschap gingen bepalen.

De twee eerste exemplaren werden uitgereikt aan wethouder Linda Voortman (Groen Links) en Klaas Battenberg, oud-gemeenteraadslid en sinds 40 jaar voorzitter van een Utrechts stembureau.

Cookieinstellingen