Het Utrechts Archief is op zoek naar ‘vergeten’ films

Foto: Utrechts archief

Het Utrechts Archief roept alle Utrechters op om films in te leveren. Heeft u nog een paar ‘vergeten’ filmblikken liggen en bent u benieuwd naar wat erop staat? Het Utrechts Archief is óók benieuwd en wil ze graag opnemen in de collectie. Op 30 september kan iedereen ze bij Het Utrechts Archief langs brengen.

Vroeger was filmen nog een heel gedoe. De meeste amateurfilmers werkten met lange stroken film. Nadat zij hun films hadden laten ontwikkelen, monteerden ze het materiaal vakkundig aan elkaar met een plakpers. Wanneer zo’n film gemonteerd was, verdween het vaak in een filmblik op zolder of in de schuur. En de projectoren en viewers waarmee iemand de films afspeelde, gingen vaak kapot of raakten zoek. Geen wonder dat veel mensen vaak de inhoud van de rollen niet meer kennen. Het Utrechts Archief is op zoek naar deze ‘vergeten’ films.

Op zondag 30 september kan iedereen langskomen met de ‘vergeten’ film(s). Vakspecialisten van Het Utrechts Archief staan klaar om de filmblikken open te maken en de filmrollen op viewers en projectoren af te spelen. Daarnaast helpen ze met het duiden en dateren van de beelden. Wie weet volgt er een mooie ontdekking! Zit er mooi Utrechts materiaal bij? Dan neemt Het Utrechts Archief de beelden graag op in de filmcollectie. Wie weet wordt uw film dus wel bewaard voor de eeuwigheid.

Cookieinstellingen