Expostie Perkament in stukken in Utrechts Archief

Foto: Utrechts archief

Vanaf vandaag, vrijdag 21 september, kun je in Het Utrechts Archief naar een nieuwe expositie: Perkament in stukken, waarin je prachtige fragmenten uit Middeleeuwse kunt bewonderen.

Teksten uit de oudheid, Gregoriaanse muziek, prachtig gedecoreerd perkament: in de banden en kaften van oude boeken zit soms een schat aan informatie verborgen. In de Middeleeuwen werden afgedankte stukken perkament vaak hergebruikt bij het inbinden van nieuwe boeken. Nu, vele eeuwen later, onthullen honderden van deze fragmenten hun geheimen de tentoonstelling Perkament in stukken. De laatste jaren zijn honderden stukken perkament en papier uit de Universiteitsbibliotheek Utrecht en Het Utrechts Archief onderzocht.
De geschiedenis van de Middeleeuwen is voor velen in nevelen gehuld. Gebouwen en gebruiksvoorwerpen uit deze periode zijn grotendeels verdwenen en er werd veel minder geschreven dan tegenwoordig. Wat er wel werd vastgelegd, is vaak ten prooi gevallen aan branden, plunderingen, overstromingen, insectenvraat en de oorlogen van de Reformatie. De vele fragmenten die nu in oude boekbanden zijn ontdekt, vormen dan ook een welkome aanvulling op de hoeveelheid handschriften die uit de Middeleeuwen bewaard zijn gebleven. Recent onderzoek hiernaar, in Utrecht en op andere plekken in Europa, levert waardevolle nieuwe informatie op over deze periode.

Cookieinstellingen