Utrecht 50 jaar terug: Veritas verkoopt Oudaen weer

Foto: Wikimedia-Momhamed Sherif

De aankoop van Huize Oudaen in 1967 door studentenvereniging Veritas blijkt een jaar later te hoog gegrepen. Op een persconferentie op 4 maart 1968 maakte de studentenvereniging bekend dat Oudaen zal worden verhuurd en als iemand een goede prijs biedt, wordt het verkocht.

Huize Oudaen werd in 1967 voor zeshonderdvijftigduizend gulden gekocht. De verbouwingskosten werden op 4 ton geschat. Veritaspraeses Joop van de Pol was zelfs zeven weken in de Verenigde Staten geweest voor de financiering van de aankoop.
Een jaar later blijken de kosten iets te rooskleurig te zijn ingeschat. De verbouwing gaat geen 4 maar 9 ton kosten. En dat is Veritas toch echt te veel. Uit de woorden van de nieuwe praeses van Veritas, Jacques van Velzen, wordt duidelijk dat Oudaen is aangekocht zonder dat er van tevoren een bestek is gemaakt van de verbouwingen die aangebracht zouden moeten worden. ‘Veritas heeft zich daarover toen slechts door goede bekenden laten adviseren’, zo meldt het Utrechts Nieuwsblad.
Toch ziet Van Velzen de toekomst niet somber in. Veritas gaat Oudaen verhuren en als iemand een goede prijs biedt, dan wordt het verkocht. Er hebben zich al verschillende huurderskandidaten gemeld. Met de huuropbrengst wil Veritas onder meer de verbouwing van de oude sociƫteit Eigen Huis aan de Kromme Nieuwe Gracht financieren.
Veritas hoopt op zo kort mogelijke termijn alle moeilijkheden opgelost te hebben. ‘Volgend jaar vieren we ons zestiende lustrum, dan hopen we van de problemen rond Oudaen af zijn’, aldus Van Velzen.

Lees ook:

Utrecht 50 jaar terug: Veritas tekent koopcontract huize Oudaen

Utrecht 50 jaar terug: Veritas koopt Oudaen

Cookieinstellingen