Utrecht 50 jaar terug: parkeren in Utrecht wordt ‘veel duurder’

Foto: UN

Parkeren in Utrecht wordt met ingang van 15 november 1967 een stuk duurder, zo meldt het Utrechts Nieuwsblad op maandag 13 november 1967. De automobilist moet dan een kwartje voor een uur betalen. Met ingang van maandag 20 november worden de gebieden voor kort parkeren met de helft uitgebreid. In totaal telt Utrecht dan ruim elfhonderd kort parkeerplaatsen.

Een primeur voor Utrecht is een aanduiding voor de maximum tijd dat er op een bepaalde plaats geparkeerd mag worden. De paal van de parkeermeter wordt daartoe voorzien van een gele band, van tien centimeter dikte, die aangeeft dat de maximumparkeertijd één uur is. Twee gele banden geven een maximumtijd van twee uur aan. De nieuwe meter werkt alleen op kwartjes.

Het nieuwe tarief betekent een aanmerkelijke prijsverhoging voor het parkeren. Tot dan toe moest een dubbeltje per uur worden betaald in de twee-uurmeters en een even groot bedrag voor een half uur in de één-uurmeters. Utrecht heeft door de prijsverhoging nu hetzelfde tarief als Amsterdam, Rotterdam en Arnhem. Het aantal parkeermeters wordt uitgebreid met 49 voor één uur en 106 voor twee uur.

Cookieinstellingen