Castellum Hoge Woerd genomineerd voor Grote Archeologie Prijs

Foto: Hoge Woerd

Uit vele inzendingen is Castellum Hoge Woerd één van de vier genomineerden voor De Grote Archeologie Prijs van 2017. De prijs wordt toegekend aan het project dat het beste inspeelt op het vertalen en verbeelden van archeologie richting het publiek. Vanaf 2 oktober gaan de stembussen open en kan het publiek stemmen op www.grotearcheologieprijs.nl.

Op de plek waar ooit Romeinen vanuit een fort de rivier bewaakten, staat nu een moderne interpretatie van het fort met wallen van zes meter hoog: Castellum Hoge Woerd. Achter de hoge muren bevinden zich een archeologisch museum, een theater, stallen, een educatief centrum voor natuur- en milieueducatie en een café-restaurant.

Kroonjuweel van Museum Hoge Woerd is het Romeinse schip De Meern 1 dat in 2003 in Leidsche Rijn is opgegraven. In het paviljoen waar het schip ligt komen bezoekers alles te weten over het leven aan boord van een binnenvaartschip in de hoogtijdagen van het Romeinse rijk.

Daarnaast biedt het museum nog twee grote presentaties. De wallen van het fort laten het leven in een Romeins castellum en het bijbehorende kampdorp zien. In een aparte vleugel van het museum maakt de bezoeker kennis met de technieken van de archeologie en maakt een visuele reis door 3000 jaar wonen en werken in het hart van ons land. Hierin wordt zichtbaar hoe de menselijke samenleving veranderde van de prehistorie, via de Romeinse tijd, de vroege en late middeleeuwen tot aan heden.

De Grote Archeologie Prijs is een initiatief van Stichting Archeologie & Publiek. Via deze prijs wil de stichting archeologie en publiek dichter bij elkaar brengen. Archeologie draagt bij aan het verhaal dat plekken herbergen, het spreekt tot de verbeelding, de fantasie en draagt bij aan de identiteit van een gebied en de mensen die daar wonen. Tijdens de Nacht van de Geschiedenis op 28 oktober in het Rijksmuseum te Amsterdam zal de winnaar van de Grote Archeologie Prijs 2017 bekend gemaakt worden.

Cookieinstellingen