Herbouw historische stadskraan naast Monicabrug

Foto: gemeente Utrecht

Naast de Monicabrug wordt een historische stadskraan herbouwd. Het College van Burgemeester en Wethouders heeft vandaag een startdocument vastgesteld, waarna het plan verder kan worden uitgewerkt.

Ter hoogte van de huidige Winkel van Sinkel stond de bekendste stadskraan, waarmee goederen van de schepen naar de werf of naar de straat werden getakeld. Omdat deze oorspronkelijke locatie niet geschikt is voor de herbouw van de replica, is gekozen voor een plek op de Bemuurde Weerd, naast de Monicabrug. Het is de bedoeling dat de replica van de stadskraan daadwerkelijk gaat functioneren.

Wethouder Kees Geldof (Erfgoed en Monumenten): “Jongeren van nu, geven straks een stukje Utrechtse historie aan de stad terug. De herbouw van de stadskraan wordt namelijk een leer-werktraject voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo’n twintig jongeren kunnen hierdoor een vak leren. Daarnaast zal er ruimte zijn voor ongeveer tien stageplekken voor jongeren.”

Het is de bedoeling dat de nieuwe stadskraan ook daadwerkelijk gaat werken en wordt gebruikt voor culturele, educatieve en toeristische doeleinden. Als alles volgens planning verloopt zal de in gebruik name eind 2019 kunnen plaatsvinden.

In 1837 brak de stadskraan aan de Oudegracht, tijdens het takelen van een van de vrouwenbeelden die bestemd waren voor de pui van de Winkel van Sinkel. Door de onherstelbare schade moest de stadskraan uiteindelijk worden afgebroken. Tegenwoordig is in de bestrating van de werf de plek van de stadskraan zichtbaar gemaakt.

Cookieinstellingen