Utrecht 50 jaar terug: seksuele voorlichting op school

Foto: Pixabay

Wethouder Van der Vlist van Onderwijs zal zo spoedig mogelijk met de oudercommissies overleg plegen over seksuele voorlichting op de openbare school. Die toezegging deed hij donderdagavond 9 maart 1967 in de gemeenteraad, zo meldt het Utrechts Nieuwsblad een dag later.

Van der Vlist is verheugd dat op de katholieke scholen deze voorlichting al enige tijd wordt gegeven. Het behandelen van een dergelijk onderwerp is een kolfje naar de hand van de wethouder, schrijft het Utrechts Nieuwsblad. ‘Zich gemakkelijk in zijn woorden bewegend schetste hij de raad hoe het eigenlijk komt dat op de openbare school deze voorlichting nog (node) wordt gemist.’ Vroeger kwam een dergelijke voorlichting natuurlijk bij niemand op, aldus Van der Vlist. Het kind kwam, zo van school, nog als kind in de volwassen maatschappij. De rijpwording is nu volgens Van der Vlist, verstandelijk en moreel, wat naar achteren geschoven maar de biologische ontwikkeling is eerder vervroegd. Daarom moet de jeugd eerder met de biologische functies van de mens worden geconfronteerd, aldus Van der Vlist.

Tenzij er een zuiver ’technisch-biologische’ voorlichting wordt gegeven zou het volgens Van der Vlist nog wel gewoon door de onderwijzer kunnen worden gedaan. Echter het is volgens hem beter wanneer er een medicus aan te pas komt. Want het is volgens hem noodzakelijk dat het kind kennis en verantwoordelijkheid worden bijgebracht ’tegen een moraal-ethische achtergrond’. Het grote aantal onwettige geboorten is er volgens hem om aan te tonen dat voorlichting broodnodig is.

Tegelijkertijd werkt er veel in de omgeving tegen, constateert Van der Vlist. De film, de tv, de reclame. ‘Daarom zullen we nu met de ouders onder ogen zien, hoe wij dit delicate onderwerp kunnen aanpakken.’

De wethouder was tot zijn ‘ontboezeming’ gekomen nadat de gemeenteraad eerst zijn wensen had kenbaar gemaakt. Mevrouw Donia van de PvdA sneed het onderwerp aan. Volgens haar wordt er met de kinderen gesproken over de tachtigjarige oorlog en ze krijgen voorlichting over verkeersregels. Maar omtrent het verkeer tussen man en vrouwen laten we ze in de steek, aldus mevrouw Donia. Dat is volgens haar ‘in deze tijd’ beslist niet meer houdbaar. ‘Met een juiste voorlichting moeten we ze verantwoordelijkheidsgevoel bijbrengen en eerbied voor de ander.’

Mevrouw Donia kreeg bijval van verschillende partijen. De heer Spans van de PSP sloot zich geheel bij haar aan en ook van de zijde van de VVD en de CPN kwamen woorden van instemming. De heer Plantinga van de CHU stelde zich echter wat gereserveerder op. Het zou volgens hem zo moeten zijn dat het kind voorlichting krijgt over zijn herkomst in de zin dat allen schepselen gods zijn. Overigens vond hij een dergelijke voorlichting in de 6e klas of hoger een beetje mosterd na de maaltijd. Zijn fractie zou zich echter tegen deze voorlichting niet verzetten.

Wethouder Van der Vlist verzekerde de gemeenteraad tenslotte dat er met spoed zal worden gewerkt aan een oplossing die ieder zal kunnen bevredigen.

Cookieinstellingen