Vernieuwd Sonnenborgh opent op zondag 30 september

Foto: Sonnenborgh

Na maanden hard werken achter de schermen en een tijdelijke sluiting in de zomer, opent Sonnenborgh op zondag 30 september. Een complete herinrichting van museum en sterrenwacht. Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht opent de herinrichting samen met leerlingen van de IMC Weekendschool.

In het vernieuwde Sonnenborgh maakt de bezoeker een ruimtereis waarin hij als een wetenschapper aan de slag gaat. Een tablet leidt rond, stelt vragen en daagt uit tot het doen van proefjes. Jong en oud worden zo uitgedaagd om meer te ontdekken over het heelal en onze plaats daarin. Zo kan de bezoeker zelf de zon onderzoeken, de telescoop scherpstellen op Saturnus en een zelfgebouwde raket lanceren. Dit alles op een plek waar wetenschappers altijd toonaangevend onderzoek hebben gedaan.
Sonnenborgh is een plek van betekenis voor de wetenschapsgeschiedenis. Hier richtte de meteoroloog Buys Ballot in 1854 het KNMI op en verzond hij de eerste weerberichten van Nederland. Hier was vanaf 1639 de eerste botanische tuin van de Universiteit Utrecht. Hier werd baanbrekend zonneonderzoek gedaan, dat de basis vormde voor een van de eerste zonneatlassen ter wereld. En hier werd tot begin 20e eeuw de tijd voor de stad Utrecht bepaald met behulp van de Meridiaankijker.
De nieuwe inrichting ‘Ver weg komt dichterbij’ is voor kinderen vanaf 8 jaar, hun ouders/begeleiders en iedereen die interesse heeft in sterrenkunde, wetenschap en geschiedenis.
Volgens directeur Bas Nugteren waren er twee redenen voor de herinrichting van Sonnenborgh. ‘Na 15 jaar was de inrichting verouderd en het publiek stelt tegenwoordig ook andere vragen. Kinderen stellen tegenwoordig vaak vragen over leven in het heelal. Bij de nieuwe inrichting beginnen we daarom met de boodschap dat we allemaal van sterrenstof zijn gebouwd.’
Volgens Nugteren kent Sonnenborgh vier doelgroepen. De eerste doelgroep zijn kinderen van 8 tot en met 15 jaar. De tweede doelgroep zijn volwassenen, bijvoorbeeld de ouders die met de kinderen meekomen. De derde doelgroep zijn mensen die geïnteresseerd zijn in astronomie en sterrenkunde en de laatste doelgroep zijn mensen die geïntersseerd zijn in de cultuurhistorische waarde van de Sonnenborgh.

Cookieinstellingen