a.s.r. en MoneyWays versterken financiële vaardigheden van jongeren

Foto: CC0 Public Domain

Jongeren moeten al vroeg financiële beslissingen nemen die lange tijd van grote invloed zijn op hun leven. Studiefinanciering is daar een voorbeeld van, maar ook verzekeren is een belangrijk thema. In diverse contacten met jongeren blijkt dat de onwetendheid over verzekeren onder jongeren groot is, evenals het wantrouwen. a.s.r. en Diversion starten gezamenlijk op mbo-scholen in Utrecht een pilot van MoneyWays waarbij verzekeren extra aandacht krijgt. Op woensdag 29 november gaat de eerste lessenreeks van start.

MoneyWays is het financieel-educatieve lesprogramma dat Diversion en het Nationaal Instituut voor Budgetontwikkeling (Nibud) samen ontwikkeld hebben. Verzekeren is één van de thema’s van het lesprogramma. Doel is de jongeren inzicht en handelingsperspectief te geven bij de keuzes die ten grondslag dienen te liggen aan financiële beslissingen.

Peer educators, jonge rolmodellen, geven de MoneyWays-lessen. Zij delen eigen ervaringen en financiële uitdagingen met de klas. Met onderwerpen als schulden, opgroeien in armoede, verleidingen en groepsdruk maken zij de sociaal-emotionele kant van geld bespreekbaar. a.s.r. traint de peer educators in kennis van verzekeringen. De peer educators hebben elk ook een a.s.r.-buddy met wie ze over het thema verzekeren kunnen sparren. Door in vorm en inhoud nauw aan te sluiten bij belevingswereld van de mbo-student, versterken a.s.r. en Diversion de financiële vaardigheden van jongeren. Zo leren zij bewuste financiële keuzes te maken.

Marijke Troost, Hoofd a.s.r. foundation: “a.s.r. levert vanuit haar missie Helpen door te doen, een bijdrage aan de financiële zelfredzaamheid van mensen door deze samenwerking met MoneyWays. Ik heb veel vertrouwen in de samenwerking tussen de peer educators en de a.s.r.-buddy’s. Bij een succesvolle pilot wordt gekeken naar een verduurzaming van de samenwerking.”

Cookieinstellingen