Bibliotheek plaatst filmpje over nieuwe centrale bibliotheek

Foto: Bibliotheek Utrecht

Bibliotheek Utrecht heeft een video online geplaatst waarin te zien is hoe de nieuwe centrale bibliotheek in het voormalig postkantoor aan de Neude eruit komt te zien. De centrale bibliotheek wordt naar verwachting in het voorjaar van 2019 geopend. Dat meldt het bibiotheekblad.

Inmiddels hebben slopers het voormalige postkantoor helemaal gestript. De komende weken wordt het elektrahuisje op de binnenplaats gesloopt en een nieuwe voorziening in de kelder geplaatst (waar ook een fietsenstalling en voedselhal zullen komen). Alle voorbereidende werkzaamheden worden eind 2017 afgerond. Daarna kan men beginnen met de bouwwerkzaamheden.

Met de verbouwing, de verhuizing en herinrichting van de bibliotheek is ruim 8,5 miljoen euro gemoeid. Utrecht betaalt daarvan 6,1 miljoen euro. De bibliotheek heeft een banklening afgesloten van 1,75 miljoen euro.

Bibliotheek Utrecht heeft onlangs een nieuw animatiefilmpje online geplaatst waarin getoond wordt hoe de nieuwe centrale er in 2019 uit komt te zien. De video, getiteld In het hart van de stad (YouTube-filmpje) toont per verdieping welke functies er ondergebracht zullen worden. Uit de video blijkt onder andere dat de entree aan de Neude zal komen en dat de centrale publiekshal een plek voor ontmoetingen moet worden, waar Utrechters samenkomen. Op de begane grond zal verder onder andere nog een zogeheten laboratorium komen, ‘waar de bezoeker de digitale wereld kan ontdekken’, alsmede een bibliotheekcafé met eigen ingang. Verder zullen op de begane grond delen van de collectie voor volwassenen te vinden zijn. De eerste verdieping biedt onder andere plaats aan een voorleesruimte, een Nijntje-hoek en een kinderatelier voor de ‘allerjongsten’. Verder is er een zaal met de boekencollectie voor kinderen van 8 tot 12 jaar, plek voor tentoonstellingen en komen er verschillende computer-, lees- en studieplekken. Op de tweede verdieping zullen onder andere de collectie fictie voor volwassenen en de dvd-collectie te vinden zijn en verder komt er een theaterzaal met daaronder een foyer met uitzicht over de gracht. Verder op deze verdieping: een collegezaal en een filmzaal die via een eigen ingang en lift ook na sluitingstijd toegankelijk zullen zijn. De etage gaat ook onderdak bieden aan studie- en vergaderruimtes en een kleine zaal voor optredens, debatten of presentaties. Op de zolder komt het zogeheten ‘Stadsstudiehuis’, waar in stilte gestudeerd moet kunnen gaan worden. De bibliotheek gaat plaats bieden aan in het totaal bijna 200 studie- en werkplekken. Op de zolder zullen verder ook nog de jongerenafdeling en de collectie samenleving en wetenschap te vinden zijn.

Het filmpje is de achtste aflevering in een reeks video’s waarmee de bibliotheek toewerkt naar de opening van de centrale. De eerdere afleveringen (alsmede andere informatie over de nieuwbouw) zijn te vinden op de website van Bibliotheek Utrecht.

Cookieinstellingen