Dit is waarom je nu voor een technisch beroep moet kiezen

Foto: Pexels

Er zijn maar weinig sectoren waar het personeelstekort zo hoog is als in de technische sector. Door vergrijzing zien we dat er steeds meer goede personeelsleden wegvallen. Ondertussen wordt de instroom ook steeds kleiner. Volgens het UWV stonden er in 2022 een schrikbarend aantal van 105.000 technische vacatures open. Dat aantal is in het afgelopen jaar enkel verder toegenomen. Kortom: technische bedrijven staan te springen om nieuw personeel. Toch blijft dit uit.

Er worden verschillende dingen geprobeerd om dit probleem op te lossen. Een goed voorbeeld is de samenwerking tussen opleidingsinstituut Strevon en verschillende technische bedrijven. Strevon richt zich vooral op de zogenaamde omscholers. Dit zijn mensen die van beroep willen veranderen. De elektrotechniek opleidingen worden hierbij zo aantrekkelijk mogelijk gemaakt. Ervaring en kennis worden veelal in de praktijk opgedaan, men ontvangt direct salaris en is binnen anderhalf jaar al gereed om zelfstandig aan de slag te gaan. De samenwerking tussen de opleider en de technische bedrijven loopt goed. Hierdoor worden er binnen korte tijd meer gemotiveerde krachten op de markt gebracht en beschikken de bedrijven zelf over het voordeel om hun personeel op te leiden en ook na de opleiding te behouden.

Naast dit alles biedt een technisch beroep nog veel meer voordelen. Daarom wordt het hoog tijd om mensen weer enthousiast te maken voor deze sector. In dit artikel leggen we je uit waarom je juist nu voor een technisch beroep moet kiezen.

Eenvoudig omscholen op latere leeftijd

De technische sector biedt veel kansen voor mensen die zich op latere leeftijd willen laten omscholen. Zo is het bij een opleiding loodgieter volwassenen bijvoorbeeld mogelijk om eerst enkel de avondschool te volgen. Zo is de opleiding te volgen met je huidige baan en mis je dus geen financiële zekerheid. Daarnaast is bij veel andere opleidingen het ook mogelijk om direct in de praktijk mee te draaien en ook meteen salaris te ontvangen. Hierdoor is de drempel minder hoog om een vaste baan op te zeggen en elders aan de slag te gaan.

Goede salarissen en meer baanzekerheid

Met een technische achtergrond hoef je nooit bang te zijn om lang zonder werk te zitten. De sector staat te springen om nieuwe krachten. Hierdoor geniet je van enorme baanzekerheid na het afronden van je opleiding. Bovendien doen technische bedrijven er alles aan om nieuw personeel aan te trekken. Daardoor is dit over het algemeen ook een zeer goed betaalde sector. Uiteraard is dit wel afhankelijk van waar je werkt en wat je functie is. Ook zijn de arbeidsvoorwaarden doorgaans heel aantrekkelijk.

Je bent nooit uitgeleerd

Ben jij iemand die altijd snel verveeld raakt? Die altijd op zoek is naar meer uitdaging? Dan is een technisch beroep zeker iets voor jou. Geen dag is hetzelfde en je bent nooit uitgeleerd. De technische ontwikkelingen staan niet stil. Je moet je blijven ontwikkelen om mee te kunnen draaien. Dit maakt het een zeer uitdagend beroep.

Cookieinstellingen