COVID-19-maatregelen zorgen voor halvering reistijd op de Utrechtse wegen

Files op de Rondweg Utrecht, snelweg A12. COPYRIGHT TON BORSBOOM
Files op de Rondweg Utrecht, snelweg A12. COPYRIGHT TON BORSBOOM
Foto: Rijkswaterstaat.nl

De COVID-19-pandemie zorgde voor veel minder verkeer op wegen. Er waren nauwelijks files in de spitsuren nam de extra reistijd af. In Utrecht was dat een daling van bijna de helft (47%) in vergelijking met 2019. Dat blijkt uit de TomTom Traffic Index.

Utrecht staat op plek vijftien in de Nederlandse ranglijst van de TomTom Traffic Index. In 2019 stond deze stad een stuk hoger in de lijst, op plaats negen. Bovenaan dit jaar staat Haarlem, gevolgd door Den Haag en Nijmegen op de tweede en derde plaats.
Door drukte op de weg duurde een gemiddelde autorit in Utrecht 15 procent langer dan wanneer er geen verkeer op de weg zou zijn. Dit betekent dat automobilisten bijna 5 minuten langer deden over een rit van een half uur. In vergelijking met 2019 is dat een daling van bijna een derde (32%). In de spits was de extra reistijd bijna 8 minuten bij een rit van een half uur. Gemiddeld stonden automobilisten in Utrecht vorig jaar 57 uur (2 dagen en 9 uur) langer stil in het verkeer tijdens de spits, maar liefst 51 uur minder dan in 2019.
Voor de coronacrisis stond de automobilist in Utrecht het langst in de file op donderdag 13 februari en op dinsdag 3 maart. Een autorit van een half uur duurde op beide dagen in Utrecht bijna 13 minuten langer. Op 13 februari zorgde een ongeluk op de A27 voor een lange file richting Utrecht. Op 3 maart was er sprake van een drukke ochtendspits rond Utrecht doordat er twee snelwegen in de ochtend werden afgesloten door ongevallen op de weg. Tijdens de coronacrisis was zaterdag 18 juli de drukste dag, met een extra reistijd van ruim 13 minuten op een autorit van een half uur. Door het vakantieverkeer waren er veel files ontstaan op de Nederlandse wegen. Rond twee uur ’s middags stond er 270 kilometer file in heel Nederland, een stuk meer dan op een gemiddelde zaterdag.
De rustigste dag voor corona was – naast nieuwjaarsdag – 9 februari. Op die zondag kregen weggebruikers het advies om niet de weg op te gaan vanwege storm Ciara. De meest rustige dagen tijdens COVID-19 waren 29 maart en 26 december. 29 maart was de eerste zondag na de persconferentie van 23 maart waarin de ‘intelligente lockdown’ werd aangekondigd. Er werd dringend verzocht om thuis te blijven. Daarnaast was het extra rustig op de weg op Tweede Kerstdag.

Cookieinstellingen