Groen stadstransport moet Utrechtse binnenstad ontlasten

Foto: Cityhub

Een beter bereikbare en schonere binnenstad met minder logistiek verkeer in de nauwe straten. Als het aan City Hub ligt, gaat deze wens binnenkort voor Utrecht in vervulling. Na Roermond en Amsterdam brengt City Hub hun slimme stadsmagazijn nu naar de rand van de Domstad. Logistieke dienstverleners, retailers en horeca laten er hun goederen afleveren, waarna elektrische voertuigen voor het gecombineerd transport richting binnenstad zorgen. Voor de benodigde investeringen kiest City Hub voor crowdfunding via Oneplanetcrowd: “Zo kan de crowd ook zelf meedoen met een duurzamere vormgeving van het stadstransport.”

City Hub startte in 2016 vanuit de ambitie om de Nederlandse binnensteden leefbaarder en beter bereikbaar te maken. CEO Gerard Gerritsen: “Door de groeiende stroom van halflege bestelbusjes en vrachtwagens zie je dat er steeds meer verkeer door de nauwe straten moet. Door al dat transport in een hub aan de stadsrand op te vangen, te combineren en vanaf daar voor elektrisch vervoer te zorgen, voorkomen we dat de binnenstad dichtslibt.”
De eerste hub in Roermond is na negentien maanden al winstgevend en sinds vorig jaar is er een franchisevestiging in Amsterdam. Gerritsen: “We hebben inmiddels grote klanten als Nike, Blycolin en Centraal Boekhuis aan ons weten te binden. Dankzij onze slimme magazijnen en just-in-time-bevoorrading is hun winstgevendheid per vierkante meter flink toegenomen. Het aantal transportkilometers is tegelijkertijd enorm gedaald. Daarmee hebben we aangetoond dat een hogere efficiency en een hogere duurzaamheid heel goed hand in hand gaan.”
Nu de eerste hubs hun succes hebben bewezen, wil City Hub zijn activiteiten in een hoog tempo uitbreiden naar grote Nederlandse steden met meer dan 100.000 inwoners. Om te beginnen in Utrecht: “We vestigen onze hub daar op industrieterrein Lage Weide. Dat is vijf minuten rijden van de snelweg en op vijf elektrische autominuten van de binnenstad. Groot voordeel: we kunnen hier aanleggen met schepen. Zo kunnen we Utrecht ook vanaf het water bevoorraden – uiteraard geheel emissievrij.”
Voor de financiering van de Utrechtse vestiging kiest City Hub bewust voor publieke crowdfunding: “We merken dat burgers graag willen bijdragen aan een verduurzaming van hun leefomgeving. Tegelijkertijd nemen bedrijven graag hun verantwoordelijkheid in het kader van het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarom kan de lokale ‘crowd’ nu direct participeren via Oneplanetcrowd – een platform met enkel en alleen groene fundingsinitiatieven.” De investmentsheet is te vinden op www.oneplanetcrowd.nl. De inschrijving sluit op 4 oktober 2018 of eerder, wanneer het maximale bedrag is opgehaald.

Cookieinstellingen