Aantal hotelkamers in Utrecht blijft stijgen

Foto: Pixabay

De gemeente Utrecht heeft onderzoeksbureau Horwarth HTL opdracht gegeven een ‘actualiseringsonderzoek’ te doen naar de Utrechtse hotelmarkt. Hieruit blijkt dat het aantal hotelkamers sinds 2010 met 581 hotelkamers is toegenomen. In totaal zijn er in Utrecht nu 89 hotels en Bed &Breakfasts met in totaal 2.035 kamers.

Ook de bezettingsgraad heeft zich in 2016 verder doorgezet. Deze ligt nu op 71 procent. Het aantal hotelovernachtingen in de gemeente Utrecht is in de periode 2003-2016 met gemiddeld 4,5 procent toegenoemn. In 2016 waren er in Utrecht 533.000 hotelovernachtingen. Naar verwachting zal het aantal hotelovernachtingen in de komende jaren verder toenemen.

Echter er is een groot aantal nieuwe initiatieven opgekomen in de stad. Volgens de analyse van Horwarth HTL overtreffen de plannen tot 2024 de berekende marktruimte. Daarom adviseert Horwarth HTL ‘sturend en terughoudend’ beleid ten aanzien van nieuwe ontwikkelingen en deze alleen te faciltieren indien aangetoond kan worden dat zij een sterke eigen vraag kunnen genereren.

Ten aanzien van de particuliere vakantieverhuur en short Stay concludeert Horwarth HTL dat een meerderheid van de hoteliers hiervan een negatief effect op de bezettingsgraad ervaart. Desondanks rapporteerde 55 procent van de hotels in Utrecht in 2016 een hogere bezettingsgraad dan in 2015. Bovendien rapporteerde alle hotels een hogere gemiddelde kamerprijs en zijn de verwachtingen voor de bezettingsgraad voor 2017 positief.

Daarom hoeft volgens Horwarth HTL de particuliere vakantieverhuur geen bedreiging te zijn voor de hotelmarkt, mits er sprake is van een gelijk speelveld, dus dat particuliere vakantieverhuur toeristenbelasting betaalt en voldoet aan de brand- en veiligheidseisen.

Het aantal aanbieders van particuliere verhuur in Utrecht is sterk gegroeid sinds 2015, toen de Tour de France in Utrecht startte. In maart 2017 waren 3.200 aanbieders in de gemeente Utrecht geregistreerd bij Airbnb.

Het totaal aantal verhuurde nachten van Airbnb-accommodaties inUtrecht in de periode maart 2016 – maart 2017 wordt door de Universiteit Utrecht geschat op 80.000. Circa 500 grote verhuurders verhuurt meer dan 60 nachten per jaar, en ontvangt daarmee circa 80 procent van het totaal aantal overnachtingen. Naar schatting zijn ongeveer 160 aanbieders professioneel: zij bieden meer dan 1 woning via Airbnb aan, en verhuren die meer dan 60 nachten per jaar. Hieruit blijkt ook dat van de 3.200 Airbnb accomodaties die online worden aangeboden, circa 2.700 de afgelopen 12 maanden niet of slechts sporadisch werd verhuurd. In de historische binnenstad wordt het hoogste aantal Airbnb-accomodaties per bewoners aangeboden, tegen de hoogste gemiddelde prijzen. De bezettingsgraad is er echter lager dan in de populaire buurten buiten het centrum. Airbnb-gasten overnachten voornamelijk in woonwijken buiten het centrum, en dragen daarmee bij aan de spreiding van het toerisme over de stad.

Cookieinstellingen