Huis Sybold van Ravesteyn wordt museum

Foto: Wikipedia

Het voormalige woonhuis van architect Sybold van Ravesteyn aan de Prins Hendriklaan in Utrecht is sinds deze maand een museum. Dag meldt Architectuur.nl. Het huis staat dichtbij het Rietveld-–Schröderhuis.

Architect Sybold van Ravesteyn (1889-1983) werd opgeleid als civiel ingenieur en trad in 1912 in dienst van de spoorwegen. Met een reeks seinhuizen vestigde hij zijn naam als architect van het Nieuwe Bouwen. Hij ontwierp de treinstations van Rotterdam en Utrecht, de speelse gebouwen van dierentuin Blijdorp in Rotterdam, en het interieur van het koninklijk jacht Piet Heyn.
In 1932 ontwierp Sybold van Ravesteyn een eigen woonhuis aan de Prins Hendriklaan in Utrecht. Dit pand toont een overgang in zijn werk naar een meer vrije opvatting over vormgeving, met sierlijke en golvende lijnen, die een sterk contrast vormt met de andere architecten van het Nieuwe Bouwen. Van Ravesteyn schuwde de controverse niet en introduceerde barokke krullen in moderne nieuwzakelijke interieurs.
De architect woonde tot vlak voor zijn overlijden in het huis. In 1996 droeg zijn zoon het pand over aan Vereniging Hendrick de Keyser, de monumentenorganisatie die zich inzet voor historische gebouwen en hun interieur. Na een periode van verhuur wordt het huis nu Museumhuis en ‘Monument en Bed-locatie’. In blokken gedurende het jaar wordt het afwisselend opengesteld als museum dan wel verhuurd als vakantiehuis. Openingstijden zijn te vinden op de website van Museumhuizen.nl

Cookieinstellingen