Provincie besteedt 3 miljoen voor restauratie 20 rijksmonumenten

Foto: boerderij De Hoef

De provincie Utrecht besteedt in 2018 ruim 3 miljoen euro uit het fonds erfgoedparels aan de restauratie van 20 rijksmonumenten. Zo worden onder andere Boerderij De Hoef in Utrecht, de tuin van het Jongeriuscomplex en de orgel van het Torenpleinkerk gerestaureerd.

Het geld uit het fonds erfgoedparels wordt gebruikt om een aantal markante monumenten te restaureren. Dit jaar gaat het om 20 gehonoreerde projecten: 8 historische buitenplaatsen, 4 kerken, 3 orgels, 2 boerderijen, 1 stadmuur, 1 molen en 1 onderdeel van een industrieel monument.

Het gaat om de volgende projecten:

Buitenplaats Doornveld (Utrechtse Heuvelrug, Doorn), kerk- en kerktoren Hervormde kerk (Stichtse Vecht, Nieuwer ter Aa), boerderij Hofstede Batenstein (Woerden), RK-Kerk St. Franciscus van Assisie (Oudewater), kasteel Renswoude (Renswoude), Hydepark (Utrechtse Heuvelrug, Doorn), menagerie Nyenrode (Stichtse Vecht, Breukelen), Boerderij De Hoef (Utrecht), stadsmuur (Montfoort), tuinmuur landgoed Zuylestein (Utrechtse Heuvelrug, Leersum), villa Vijverhof (Stichtse Vecht, Nieuwersluis), tuinhuis Heidestein (Zeist), tuin Jongeriuscomplex (Utrecht), interieur kasteel de Haar (Utrecht), orgel Torenpleinkerk (Utrecht), orgel Petruskerk (Woerden), orgel Pieterskerk (Stichtse Vecht, Breukelen), Hoekermolen (Stichtse Vecht, Vreeland) en de Domkerk (Utrecht).

Twee prachtige voorbeelden van rijksmonumenten zijn Boerderij De Hoef in Utrecht en de stadsmuur in Montfoort. Boerderij De Hoef is een boerenerf uit 1900 bestaande uit een boerderij, een wagenschuur, een hooiberg en een sierhek om de voortuin. Het geheel ligt midden in de wijk Leidse Rijn. In de boerderij komen een kerk, een uitvaartcentrum en ruimtes voor wijkactiviteiten.

In 2018 is er speciale aandacht voor het erfgoed. Om het belang van ons cultureel erfgoed én het behoud ervan te benadrukken, heeft de Europese Commissie 2018 uitgeroepen tot het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Gedurende dit themajaar vinden er allerlei activiteiten en evenementen plaats om zoveel mogelijk mensen, van alle leeftijden en achtergronden het Europees cultureel erfgoed te laten ontdekken en ervan te genieten.

Cookieinstellingen