Naoorlogse monumenten: Transitorium I op de Uithof

Foto: gemeente Utrecht

Begin vorig jaar heeft de gemeente een selectie van gebouwen en complexen van naoorlogse bouwkunst aangewezen als gemeente monument. Een van deze monumenten is het Transitorium van architect Sj. Wouda op de Uithof.

In 1954 besluit de universiteit om vanwege de enorme toestroom van studenten uit te breiden buiten het centrum, aan de oostelijke rand van Utrecht en deels op grondgebied van Bunnik, Zeist en De Bilt. J.A.G. van der Steur tekent voor het nieuwe universiteitscentrum een zuiver functioneel stedenbouwkunidg plan: met noord-zuid en oost-west lopende straten, dwars over het bestaande polderlandschap heen. Het eerste gebouw in 1963 is Transitorium I.

Transitorium I is letterlijk het eerste gebouw op de Uithof, bestemd voor de dan aanwezige studierichtingen. De architect ontwerpt een soort overdekte straat met een sheddak. Binnen zijn de wanden gedecoreerd met reliƫfs van kunstenaar Joop Hekman, de buitengevels bestaan uit prefab betonelementen. Aan de buitengevel zit een kunstwerk van Luigi de Lerma. Ook staat er een observatorium, dat tijdens de eerste jaren in gebruik was voor sterrenkundige waarnemingen. Transitorium I heet nu Marinus Ruppertgebouw.

Cookieinstellingen