Expositie over rampjaar 1672-1673 in het Utrechts Archief

Foto: Utrechts Archief

De 17e eeuw staat bekend als de Gouden Eeuw. Maar het jaar 1672-1673 was voor de stad Utrecht vol met rampen. Ontdek in de tentoonstelling ‘Rampjaar 1672-1673‘ hoe Utrechters deze periode beleefden.

Het jaar 1672 was voor de Republiek een regelrecht rampjaar. De Republiek werd van alle kanten aangevallen: een coalitie van Frankrijk, Engeland, Münster en Keulen dreigde met een inval over land en Engeland bereidde een invasie voor over zee. De opmars vanuit het oosten stokte echter bij de Waterlinie. Het rijke Holland werd zo gespaard. Maar Utrecht? Utrecht niet: van juli 1672 tot november 1673 werd Utrecht bezet. De stad en haar inwoners leden enorm onder de brandschattende en plunderende Fransen.
In de tentoonstelling Rampjaar 1672-1673 maak je via persoonlijke getuigenissen mee hoe Utrechters deze rampen doorstonden. Luister naar de stadsomroeper, een kind van een schutter, een opgeluchte katholieke vrouw, een gedupeerde boer en kasteelvrouwe Margaretha Turnor: allemaal beleefden zij het Rampjaar in Utrecht op hun eigen manier. Hoor hun verhalen en lees wat ze erover te zeggen hebben in hun dagboekfragmenten, brieven en pamfletten.
Theatergroep Aluin verdiepte zich in de Utrechters die dit Rampjaar overleefden. Wat dachten ze, hoe voelden zij zich? In zes monologen ervaar je de persoonlijke getuigenissen van hoe Utrechters de rampen doorstonden. Elke twee weken spelen de acteurs live in de tentoonstelling. 
Kasteelvrouwe Margaretha Turnor schreef gedurende het Rampjaar vele brieven die Het Utrechts Archief heeft laten transcriberen: door de computer omgezet naar digitaal makkelijk leesbare tekst. In de tentoonstelling Rampjaar 1672-1673 kun je zien hoe dit gebeurde. Blader door Margaretha’s brieven én whatsapp met haar over het leven van toen.

Cookieinstellingen