Ontwikkeling nieuwe semi-synthetische antibiotica

UTRECHT – De onderzoeksgroep van chemicus en Vidi laureaat dr. Nathaniel Martin van de Universiteit Utrecht heeft een nieuwe klasse semi-synthetische antibiotica ontwikkeld. Dat publiceerden de onderzoekers onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Journal of the American Chemical Society’. Dit meldt NWO.nl

Afbeelding.aspxDe nieuwe antibiotica zijn door Martin en zijn groep ontwikkeld op basis van het natuurlijk voorkomende antimicrobiële peptide nisine, dat effectief is tegen veel Gram-positieve bacteriën. Omdat nisine in het menselijk lichaam zeer onstabiel is, zocht Martin naar antibacteriële nisine-derivaten, die door hun aangepaste eigenschappen wel langere tijd stabiel zijn in menselijk bloed.

De nieuw ontwikkelde antibiotica vertonen hoge antibacteriële activiteit tegen vancomycine-resistente bacteriën, vergelijkbaar met de antibiotica die momenteel in de kliniek als laatste redmiddel worden gebruikt. Door hun hoge antibacteriële activiteit, en doordat het antibacteriële werkingsmechanisme van de nieuw ontwikkelde antibiotica zeer anders is dan de huidige klinisch gebruikte antibiotica, vormen zij veelbelovende kandidaten voor verdere ontwikkeling van nieuwe antibiotica.

Bron: NWO.nl

Cookieinstellingen