Bouw 88 starterswoningen in Neudeflat kan van start gaan

UTRECHT – Er zit schot in de herontwikkeling van de Neudeflat. Tegen de in 1961 opgeleverde Neudeflat, ontworpen door architect Huig (Hugh) Maaskant, heeft altijd een zekere weerstand bestaan. Van tijd tot tijd is gepleit voor sloop. Maar nu honderden Utrechtse ambtenaren van de Neudeflat naar het nieuwe stadskantoor zijn verhuisd, kunnen er spijkers met koppen worden geslagen. De bouw van 88 starterswoningen kan van start gaan.

Onlangs werd de omgevingsvergunning verleend voor het ombouwen van de tweede tot en met de zestiende verdieping van de flat tot 88 startersappartementen. Wethouder Paulus Jansen tekent hierbij aan dat andere bestemmingsplannen, zoals die voor een hotel, blijven bestaan. “Het gaat erom dat er voor zo’n plan genoeg draagvlak gevonden wordt en de eigenaar er financieel op vooruit gaat. Maar natuurlijk kun je ook niet elke functie erin kwijt.” De Nieuwe Norm uit Rotterdam, die de herontwikkeling voor zijn rekening neemt, wil op de zestiende verdieping een publieke voorziening met uitzicht over de Utrechtse binnenstad. Verder zou het exterieur van de Neudeflat “op onderdelen worden gewijzigd”, zoals nieuwe kozijnen en gevelpanelen. Het trappenhuis aan de buitenzijde zou door balkons kunnen worden vervangen.

Ook het plan om de Neudeflat op de begane grond en de eerste etage een horecafunctie te geven blijft overeind. Een paar weken geleden liet restaurantketen Vapiano weliswaar weten af te zien van plannen om zich in de Neudeflat te vestigen, maar inmiddels zou de Wildschut Groep, eigenaar van de flat, bezig zijn met een horecaplan. In dat kader worden er gesprekken gevoerd met horeca-experts. Als de plannen concreet zijn uitgewerkt, wordt de aanvraag voor wijziging van het bestemmingsplan ingediend bij de gemeente. Een strikte voorwaarde voor het goedkeuren daarvan is dat de nieuwe horeca uniek en onderscheidend is. Naar verwachting wordt de aanvraag in het eerste kwartaal van 2015 ingediend. Na goedkeuring kan Wildschut Groep een horeca-exploitant gaan zoeken.

Cookieinstellingen