112

Autobedrijf Freriks vecht sluiting aan bij rechter

Foto: Google Maps

UTRECHT – Vandaag diende voor de rechter de zaak van autobedrijf John Freriks aan de Missisippidreef dat op last van de gemeente per 1 februari moet sluiten. De eigenaar van de garage – voor de rechtbank vertegenwoordigd door advocaat Charles Starmans – vecht echter het besluit aan. Hij is zich van geen kwaad bewust. Dit meldt RTV Utrecht.

De politie deed in september een inval bij John Freriks Auto Accessoires en vond twee auto’s waar verborgen ruimtes in werden gemaakt. Dat soort auto’s gebruiken criminelen vaak om drugs, wapens of geld te vervoeren. Ook ontdekten agenten dat de garage in Overvecht te koppelen is aan een observatiebus vol afluisterapparatuur. Zware misdadigers zouden die hebben gebruikt bij het voorbereiden van huurmoorden. De garage zou auto’s hebben geprepareerd voor criminelen en wordt in verband gebracht met een reeks liquidaties. Burgemeester Jan van Zanen besloot hierop het bedrijf in Overvecht per 1 februari te laten sluiten.

De advocaat van Freriks is het hiermee totaal niet eens. Hij noemt de sluiting van autobedrijf ‘bizar en kafkaiaans’. “Er is geen sprake van een concreet strafbaar feit. De aanwijzingen zijn mager en speculatief”, zo voerde hij aan. “Het OM vervolgt Freriks niet omdat het geen zaak had. Toch sluit de gemeente.” De advocaat had ook geen goed woord over voor burgemeester Jan van Zanen. “De burgemeester handelde volstrekt onverantwoord door mijn cliënt zo neer te zetten. Levensgevaarlijk. Als dit handhaven van de openbare orde is, kan hij beter het stadhuis sluiten”, sprak Starmans, die ook ontstemd was dat de advocaat van de gemeente vanmorgen tijdens de zitting nog stukken inbracht.

“Mijn cliënt verkeert nu in het ongewisse en vecht tegen een faillissement, want klanten blijven weg. Hij moet aan damagecontrol doen.” De garagehouder zei tijdens de zitting dat hij trilde toen de politie binnenkwam. “Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. En in de pers werd ik later gelinkt aan liquidaties. De dag erna moest ik wel mijn kinderen naar school brengen.”

De bestuursrechter doet binnen twee weken uitspraak. Mocht deze na 1 februari plaatsvinden, dan mag de garage open blijven tot de uitspraak.

Bron: rtvutrecht.nl

Cookieinstellingen