112

Journalist doet aangifte van mishandeling bij anti-Zwarte Piet-demonstratie

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De Amerikaans-Nederlandse freelancejournalist Kevin P. Roberson (32) heeft dinsdagochtend aangifte gedaan van mishandeling. Hij werd afgelopen zaterdag door een man aangevallen tijdens een anti-Zwarte Piet-demonstratie bij de Jaarbeurs in Utrecht, waar het Zapp Sinterklaasfeest plaatsvond. Dit meldt de Volkskrant.

Roberson kreeg enkele harde klappen op zijn hoofd. Toen de aanvaller zag dat de journalist zichzelf aan het filmen was, rende hij weg. “Dit is een kwalijke aanval op een journalist die probeert verslag te doen”, zegt secretaris Thomas Bruning van journalistenvakbond NVJ. Hij vergelijkt het incident met de aanval op een cameraman van voormalig persbureau Novum, twee jaar geleden bij een demonstratie tegen Islamitische Staat in de Haagse Schilderswijk. De 29-jarige dader werd toen veroordeeld tot 6 weken gevangenisstraf. “Het is belangrijk dat de politie stappen neemt om de verdachte op te pakken, om duidelijk te maken dat dit soort aanvallen jegens de pers niet kunnen.”

Bedreigd
De freelancejournalist, die eerder beelden leverde aan filmmakers Sunny Bergman en Roger Ross Williams voor documentaires over Zwarte Piet, wordt volgens hemzelf vaak ingedeeld bij de tegenstanders van Zwarte Piet. “Mensen framen mij als activist of activistische journalist. Maar ik mag verslag doen van activisme zolang ik niet zelf betrokken ben bij dat soort activiteiten.” Bruning bevestigt dat: “Hij heeft een perskaart en werkt voor reguliere media. Powned is ook een beetje activistisch, maar dat betekent niet dat die journalisten geen bescherming verdienen.”

De dader schijnt zich te hebben gemeld bij de politie in Utrecht.

Bron: Volkskrant.nl

Cookieinstellingen