Museumroute vertelt de geschiedenis van De Wartburg

Foto: AxionContinu

In 1842 begint de geschiedenis van De Wartburg. Inmiddels doet het witte gebouw in Oog in Al dienst als zorghotel. Vanaf deze week kunnen bezoekers meer leren over de geschiedenis van De Wartburg via een museumroute.

De geschiedenis gaat terug tot 1842 toen dr. Johannes Decker Zimmerman, predikant van de Utrechtse Lutherse gemeente, met financiële steun van suikerfabrikant Johan Pieter van Dorselen op het Domplein van Utrecht het eerste ‘Wees- oude mannen- en vrouwenhuis’ opende.

Honderd jaar later laat de Lutherse gemeente een nieuw rusthuis bouwen aan de rand van de stad, het huidge pand van het zorghotel. In 1942 wordt het geannexeerd door de Duiters. Vier jaar laten keren de oorspronkelijke bewoners weer terug. In het gebouw doet de vroegere regentenkamer tegenwoordig dienst als ‘loungeruimte’.

Tekstschrijver en historicus Koen-Machiel van de Wetering heeft met behulp van het archief, dat teruggaat tot de oprichting in 1842, teksten geschreven bij de verschillende markeringspunten in het pand. Daar kunnen de geluidsfragmenten beluisterd worden die bij de receptie van het Zorghotel verkrijgbaar zijn. Het lopen van de museumroute is geheel kosteloos.

Cookieinstellingen