Hulpmiddelenleverancier Vegro trekt zich terug uit WMO aanbestedingstrajecten

Foto: Pixabay

Vegro, landelijk leverancier van hulpmiddelen, heeft besloten zich terug te trekken uit Wmo aanbestedingstrajecten omdat geld volgens Vegro te vaak de doorslag gaf in plaats van de kwaliteit en eindgebruiker.

Directeur Karel Jonker van Vegro wil een andere kijk op de zorg. “We zijn uit de aanbestedingstrajecten van gemeenten voor de Wmo gestapt, omdat prijs de enige factor is die telt en dat is niet wat wij voor ogen hebben, want wij vinden dat de cliënt centraal moet staan. Mensen die aangewezen zijn op verpleeghulpmiddelen zoals een rolstoel, krijgen als ze bij de gemeente aankloppen vaak een standaardpakket voorgeschoteld, omdat in de aanbesteding heel veel is ‘uit onderhandeld’. Voor ons is de bodem bereikt, zo horen we niet met elkaar om te gaan. We willen een reële prijs-kwaliteitverhouding in combinatie met zelfbeschikking, liefde en aandacht voor de gebruikers van de hulpmiddelen. We moeten omdenken. Allemaal, gemeenten, de branche en ook de gebruiker. Want het mooie is dat de gebruiker met de wet in de hand veel meer mogelijkheden heeft dan hij zelf vaak denkt en hem meestal wordt verteld. De zelfbeschikking waar wij voor pleiten, is deels al in de wet geregeld en Vegro wil mensen graag hun zelfstandigheid weer teruggeven en laten zien wat er allemaal al kan in de markt van hulpmiddelen. Als je alleen de prijs leidend maakt, is innovatie ver te zoeken.”

Bij Vegro staat de mens centraal, zo stelt Vegro. Klanten moeten volgens Vegro zelf kunnen kiezen welk hulpmiddel het meest geschikt is. Men is vaak niet op de hoogte van de mogelijkheden die zij zelf in handen hebben. Vegro wijst daarom graag met behulp van de Powerkaart op het Wmo wetsartikel 2.3.2 ‘persoonlijk plan’, ofwel, je kunt je eigen indicatie schrijven in een persoonlijk plan en daar moet de gemeente serieus naar kijken. Daarnaast heb je de keuze voor een persoonsgebonden budget (pgb) of betaling van wat je nodig hebt in natura.

In winkel van Vegro aan de Amsterdamsestraatweg en op vegro.nl kan men meer informatie vinden over Vegro en de Powerkaart.

Cookieinstellingen