Zorgen over toegankelijkheid TivoliVredenburg en DOMunder

UTRECHT – Afgelopen vrijdag is op initiatief van SP-raadslid Hilde Koelmans een bezoek gebracht aan TivoliVredenburg en DOMunder om te kijken hoe het staat met de toegankelijkheid van deze twee grote culturele trekpleisters. Zij deed dit samen met een vertegenwoordiger van Solgu (Stedelijk Overleg Lichamelijk Gehandicapten Utrecht), een bezorgde Utrechtse en SP-wethouder Paulus Jansen.

Niet alle Utrechters kunnen genieten van wat hun eigen stad aan cultuur te bieden heeft. Hoewel in het bouwbesluit verschillende regels zijn opgenomen die de toegankelijkheid moet waarborgen voor mindervaliden, lijken niet alle locaties zich aan dit besluit te houden. De afgelopen maanden heeft de SP verschillende klachten gekregen over de toegankelijkheid van Utrechtse gebouwen. Onder andere over DOMunder en TivoliVredenburg.

Afhankelijk

Koelmans over TivoliVredenburg: “Wat vooral opviel was dat je als mindervalide nergens naar toe kan zonder begeleiding. Om ergens te komen heb je een medewerker met pasje nodig. Zelfs als je even naar het toilet moet, ben je afhankelijk van een begeleider omdat de toiletten niet op dezelfde verdieping als de popconcertzaal liggen. Dat maakt deze groep bezoekers wel heel erg afhankelijk.”  DOMunder is niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of scootmobiel. “Bij DOMunder worden heel veel architectonische technische hoogstandjes toegepast om de locatie voor een breed publiek toegankelijk te maken, maar een rolstoellift lijkt een brug te ver”, aldus het SP-raadslid.

Wethouder Jansen toonde zich uitermate tevreden na afloop van het bezoek. Het resultaat is dat zowel TivoliVredenburg als DOMunder hebben toegezegd te gaan werken aan verbetering van de huidige situatie.

Cookieinstellingen