Viering van de feilbare mens tijdens Faal Festival

mei 07 2023, 12:12 Stadsnieuws
faalfestival 2023
Op vrijdag 2 juni staat TivoliVredenburg in het teken van falen. De Universiteit Utrecht, TivoliVredenburg en het Instituut voor Faalkunde organiseren dit festival voor studenten en jongvolwassenen om de ratrace te relativeren en het feilbare mens-zijn te vieren. Want hoe leer je falen in een tijd waarin perfectionisme en prestatiedruk de boventoon voeren?
Tijdens het Faal Festival nemen wetenschappers, kunstenaars, theatermakers, muzikanten, faalkundigen en ervaringsdeskundigen de prestatiedrang onder de loep om het mentale welzijn van bezoekers een boost geven. Het doel van het festival is het taboe op falen te doorbreken door faalverhalen te delen, te begrijpen waarom we falen zo lastig vinden én de bezoekers zelf te laten oefenen met falen. Want falen is niet alleen onvermijdelijk en noodzakelijk, maar ook nuttig en leuk!
Doelgroep
Veel studenten en jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar worstelen met hun mentale welzijn. Onderzoek van onder andere het RIVM (2021) toont aan dat deze groep uitgebluster, ongelukkiger en angstiger is dan ooit. Hoe kan dat? Alles lijkt maakbaar. Als je maar hard werkt en goede cijfers haalt, dan wordt je succesvol. Jouw succes. Dat heb jij gedaan. Als je in deze ratrace geconfronteerd wordt met tegenslag dan voel je je als mens mislukt. ‘Want ja, als succes aan jezelf ligt, dan geldt dat voor falen natuurlijk ook’.
Line-up
Als tegengif is er het Faal Festival, waar we de verschillende facetten van falen onderzoeken. Luister naar persoonlijke verhalen over prestatiedruk van o.a. (voormalig) topatleet Gregory Sedoc en schaatser Irene Schouten, neem de prestatiemaatschappij onder de loep met Thijs Launspach en leer het verschil tussen gezond en ongezond perfectionisme bij perfectionismecoach Chantal van der Leest. Ervaar je slechtste date ooit in het Stuntelend Speeddate-café, train je faalspieren in de Faalfitness-club, schuif aan bij de Wij-kunnen-ook-niet-tekenenclub, en dans bij de One Hit Wonders afterparty.