Savannah Bay bestaat 35 jaar

nov 12 2019, 15:35 Stadsnieuws
boek savannah bay
Deze maand bestaat boekwinkel Savannah Bay vijfendertig jaar. Dat vierde ze het afgelopen jaar met verschillende projecten en evenementen met het thema Transforming Stories. Dr. Marijke Huisman (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis) werkte namens de Universiteit Utrecht samen met de boekhandel aan verschillende projecten, waaronder een geschiedenis van Savannah Bay.
Samen met een team toegewijde jonge onderzoekers, bestaande uit Suzanne Balm, Suzanne van der Beek, Timo Houtekamer, Onessa Novak en Lex van Rens, schreef Huisman ter ere van het jubileum een geschiedenis van Savannah Bay. Het resultaat hiervan, Savannah Bay. Geschiedenis van een bijzondere boekwinkel, 1975-2019 is een verzameling verhalen vanuit verschillende perspectieven. Het boek werpt een nieuw licht op de ontwikkeling van feminisme en literatuur en laat zien dat Savannah Bay altijd meer is geweest dan een boekwinkel, die ook vandaag de dag nog van onschatbare waarde is voor de stad Utrecht. Het historisch overzicht wordt verlevendigd door persoonlijke verhalen van vrijwilligers en anderen die de winkel een warm hart toedragen. Het boek werd gepresenteerd tijdens de jubileumavond Transforming Stories in Tivoli op 6 november.
Tijdens Transforming Stories werd ook een korte film over de geschiedenis van de winkel vertoond, gemaakt door Femke Niehof (afdeling Communicatie UU) en Suzanne Balm (stagiaire Savannah Bay). Zij interviewden de afgelopen maanden allerlei mensen, waaronder Huisman, die vertelden wat de winkel voor ze betekent en hoe ze de waarde ervan voor Utrecht zien. Savannah Bay: Waar verhalen samenkomen is zowel een introductie tot de bewogen historie van de boekwinkel als een vertrouwd verhaal met en voor bekenden van Savannah Bay.