Kunstenaar Pieke Bergmans doneert kunstwerk ‘Monsters…’ aan Bibliotheek Utrecht

mei 15 2023, 13:48 Stadsnieuws
unnamed3 1
Kunstenaar Pieke Bergmans heeft het kunstwerk ‘Monsters…’ gedoneerd aan Bibliotheek Utrecht. Grote, aaibare monsters in allerlei vormen waar je op kunt zitten, lezen en uitrusten. Een bijzondere, blijvende aanvulling op de jeugdafdeling van Bibliotheek Leidsche Rijn Centrum.
‘Monsters…' is een collectie hele grote zachte zit-objecten. Een moeder met drie grote en een paar kleine kinderen. Ze zijn opgenomen in de collectie van het Textielmuseum in Tilburg. Drie van de ‘kinderen’ staan vanaf nu in Bibliotheek Leidsche Rijn Centrum.
Bieb de juiste plek
Deirdre Carasso, directeur Bibliotheek Utrecht, nam de werken zaterdag 13 mei in ontvangst tijdens een feestelijk programma. Pieke Bergmans: “Heel intuïtief voelde voor mij deze plek als de juiste plek voor de ‘Monsters…’. Onder de hoede van alle mensen die voor de bieb werken en alle bezoekers natuurlijk. De bibliotheek als super sociale en democratische melting-pod; de bieb is van iedereen!”
Bij de opening waren veel kinderen aanwezig, sommigen kwamen zelfs in monsterpak! Samen met een groepje durfals onthulde Pieke Bergmans de levensgrote ‘Monsters…’ stukje bij beetje door de touwen en doeken ervan af te halen. De kinderen klommen er meteen enthousiast op om te zitten en spelen. En om te luisteren naar het voorlezen uit monsterboeken. Pieke gaf een workshop ‘Maak je je eigen monster... boekenverslinder’.
Designer of the Year
Pieke Bergmans (1978) is een Nederlandse ontwerper. Ze maakt internationaal furore met haar designobjecten. Pieke studeerde aan de kunstacademie St. Joost in Breda, Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem, Design Academy in Eindhoven en de Royal College of At in Londen.