Cartesius Utrecht wint de Blue Zone Festival Award 2024

jun 24 , 10:57 Stadsnieuws
cartesius wint eerst blue zone festival award vastgoedontwikkeling
Op het eerste Blue Zone Festival in Zwolle heeft Cartesius , de grootschalige binnenstedelijke gebiedsontwikkeling in Utrecht, de eerste prijs in de categorie Vastgoedontwikkeling gewonnen. Dit festival sluit perfect aan bij het concept van Cartesius, waar de wetenschappelijke theorie van de Blue Zones voor het eerst binnenstedelijk wordt toegepast.
Cartesius, de eerste Heart of Health gebiedsontwikkeling in de regio Utrecht, wordt een gezonde, groene en duurzame nieuwe stadswijk in lijn met de wereldberoemde blue zone principes die een lang en gezond leven bevorderen. Er werden twee awards uitgereikt: één voor de beste sociale interventie en een voor het beste vastgoedinitiatief. Marja van Reijn (MRP) en Carolien Vlaar (Ballast Nedam Development) namen de prijs namens het consortium Cartesius in ontvangst.
Het juryrapport over Cartesius Utrecht in het kort: “Cartesius Utrecht is een prachtig voorbeeld van een hoogstedelijke ontwikkeling die over meer dan alleen de realisatie van gebouwen gaat. Cartesius speelt daarin in op één van de uitdagingen waar we als land voor staan: hoe geef je vorm aan woon- en leefkwaliteit in steden waar we steeds dichter op elkaar komen te wonen. Al in tenderfase is ingezet op meerdere blue zoneprincipes, en deze lijken ook daadwerkelijk te worden waargemaakt. Cartesius is nog niet af, maar ook nu al is sprake van een brede integrale samenwerking van vastgoedorganisaties met diverse andere disciplines waaronder maatschappelijke organisaties, kennisorganisaties, bewoners, gemeente, beheerorganisaties en diverse ontwerpers. Mooi is in dat kader ook dat de ontwikkeling wetenschappelijk gemonitord wordt met het oog op het delen van kennis en het mogelijk maken van interventies op het vlak van gezondheid."