Vasco da Gamalaan en omgeving wordt groener en veiliger

Foto: gemeente Utrecht

De gemeente Utrecht gaat de openbare ruimte bij de Vasco da Gamalaan en omgeving aanpakken. Boven en onder de grond worden de straten opnieuw ingericht. De wijk wordt groener en verkeersveiliger. In de wijk mag er straks overal nog maar met een snelheid van maximaal 30 km per uur gereden worden.

Wethouder Susanne Schilderman (Openbare Ruimte, Klimaatadaptatie): “Onze stad groeit en wordt drukker. Door het veranderende klimaat krijgt Utrecht ook vaker te maken met hitte, droogte en zware regenbuien. Met name wijken met veel steen en weinig groen, zoals Kanaleneiland, merken daar de gevolgen van. Met deze plannen wordt de omgeving van de Vasco da Gamalaan groener. Ook wordt het aangenamer in de buurt door voetpaden met meer schaduw, meer ruimte voor fietsers en een maximale snelheid.”
De oude riolering rond de Vasco da Gamalaan wordt vervangen en er komt een apart riool voor hemelwater. Ook komt er nieuwe bestrating. De groenstructuur wordt versterkt door ruim 5000m2 groen en ruim 50 bomen toe te voegen. De wijk wordt verkeersveiliger door het overal invoeren van een maximale snelheid van 30km per uur en het aanleggen van meer drempels. De straten worden smaller, zodat er meer ruimte is voor voetgangers en oversteken makkelijker wordt. Er komen nieuwe hoofdfietsroutes vanuit de wijk naar de Merwedekanaalzone en Rivierenwijk. Parkeeroverlast in de wijk wordt aangepakt door parkeervakken te maken.
In de Omgevingsvisie Kanaleneiland en Transwijk, tot stand gekomen samen met bewoners van de wijken, staat dat Kanaleneiland en Transwijk in 2040 klimaatbestendig, groener en beter bereikbaar voor langzaam verkeer moet zijn. Omwonenden van de Vasco da Gamalaan hebben begin dit jaar hun reacties kunnen geven op de plannen voor hun wijk. Tijdens de participatie is onder meer uitgebreid gesproken over verkeersveiligheid. Hier is bij het maken van het plan dan ook veel aandacht voor geweest: smalle straten, veilig oversteken en meer ruimte voor de fietser.
De plannen worden nu verder uitgewerkt in een voorlopig ontwerp. Daarna is er opnieuw mogelijkheid voor de buurt om te reageren op de plannen. Als alles volgens planning verloopt, starten de werkzaamheden in 2027.

Cookieinstellingen