Er komt een vervolgonderzoek naar de brugfunctie van alFitrah

Foto: Google Maps

Het onderzoeksrapport van het Verwey Jonker Instituut naar het pedagogisch klimaat van het onderwijs bij alFitrah in Overvecht heeft geleid tot zorgen over de invloed van de lessen bij alFitrah. Daarom wil het Utrechts college een vervolgonderzoek laten uitvoeren waarbij het ontbreken van de brugfunctie van alFitrah met de maatschappij centraal staat.

In het onderzoeksrapport van het Verwey Jonker Instituut worden een aantal risico’s benoemd van het pedagogisch klimaat bij alFitrah. Zoals het bijbrengen van non-conformistische gedragsnormen die een obstakel kunnen vormen in de participatie en acceptatie van de kinderen buiten hun eigen kring. En het alleen omgaan met mensen binnen de eigen kring wat kan leiden tot een vorm van segregatie waarbij kinderen onvoldoende leren omgaan met de bredere samenleving. En leerlingen krijgen in de lessen onvoldoende ruimte voor een open dialoog en kritische reflectie op de vanuit Saoedi Arabië betrokken lesstof.

Het alFitrah onderwijs richt zich volgens het onderzoeksrapport van het Verwey Jonker Instituut vrijwel uitsluitend op sociale bindingen met mensen uit de eigen kring. Het vervolgonderzoek zou zich daarom volgens het college moeten richten op alFitrah als onderdeel van de omgeving . De centrale vraagstelling zou daarbij moeten zijn in hoeverre de school van alFitrah, Dar-al-Hudaa, bijdraagt of afbreuk doet aan de maatschappelijke integratie van de kinderen.

Het standpunt van alFitrah is dat kinderen niet geïsoleerd moeten raken en normaal contact met andersdenkenden moeten hebben. De heer Salam, voorzitter van alFitrah, heeft aangegeven hiervoor ruimte in de programma’s te creëren. AlFitrah zal stappen zetten om in hun programma activiteiten op te nemen waarbij hun leerlingen in contact komen met kinderen en volwassenen met een andere achtergrond, bijvoorbeeld door mee te werken aan een activiteit in de wijk, door een kinderdialoog te organiseren of door een activiteit te bezoeken. Ook heeft alFitrah toegezegd ouders te stimuleren om betrokkenheid te tonen bij de scholen van hun kinderen.

Cookieinstellingen