Gesprek over grootschalige duurzame energieopwekking in Rijnenburg

Foto: Zonnepanelen

Een aantal partijen heeft zich gemeld bij de gemeente Utrecht met plannen voor grootschalige duurzame energieopwekking (zon/wind) in de polder van Rijnenburg. De gemeente Utrecht organiseert een gesprek met de inwoners van Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein over de manier waarop dat vorm zou kunnen krijgen. Daarin staat de vraag centraal: Hoe kunnen we in Rijnenburg vormen van grootschalige duurzame energieopwekking realiseren?

Utrecht staat voor een uitdagende energietransitie. Om klimaatneutraal te worden, is een grotere omslag nodig. Aangezien er in het poldergebied Rijnenburg tot zeker 2030 geen woningbouw komt, biedt dit gebied mogelijkheden om hier grootschalige duurzame energieopwekking te stimuleren, zoals zonne- en windenergie. Het uitgangspunt voor de gemeente Utrecht is dat ‘lusten en lasten’ voor direct omwonenden en afnemers van duurzame energie goed verdeeld moeten worden.

In het gesprek verkennen professionele partijen, bewoners, omwonenden, grondeigenaren en geïnteresseerden de initiatieven en proberen zij samen tot antwoorden te komen op vragen als: Waar en onder welke voorwaarden kunnen zonnevelden en windmolens worden geplaatst? Hoeveel is wenselijk of verantwoord? Welke combinaties met andere functies hebben dan een meerwaarde, bijvoorbeeld op het gebied van recreatie, cultuur of sport? Welke randvoorwaarden zijn van belang?

Rijnenburg ligt vlakbij Nieuwegein en IJsselstein , daarom organiseert de gemeente Utrecht het gesprek met de regio in overleg met deze twee gemeenten. Het stadsgesprek met de regio vindt online plaats voor iedereen die daar aan wil deelnemen op donderdag 16 maart en zaterdag 25 maart. Daarnaast zijn er ook gesprekken op locatie, deze zijn op uitnodiging en via een aselecte steekproef.

De opbrengst van de gesprekken wordt toegestuurd aan het college en de gemeenteraad van Utrecht. Mocht de raad besluiten wind- en/of zonne-energie mogelijk te maken dan volgen daarna de procedures om dit in te passen in het gebied met de bijbehorende inspraakprocedure.

Voor alle geïnteresseerden is er op zaterdag 11 maart van 10.00 tot 16.00 uur een informatiemarkt over diverse energie-onderwerpen. Ook kunnen bezoekers een kijkje nemen in een windmolen.

Voor meer informatie en actuele berichten over de voortgang van het stadsgesprek zie www.utrecht.nl/rijnenburg.

Cookieinstellingen