‘Haatimam’ zag af van komst naar Utrechtse moskeeën

Foto: Screenshot You Tube

UTRECHT – Een radicale Tunesische islamprediker die afgelopen weekend zou prediken in zes moskeeën in de regio Utrecht heeft op het laatste moment afgezien van zijn komst naar Nederland. De organisatie wijt het afzeggen van de prediker aan politieke druk door Utrechts burgemeester Jan van Zanen. Dit meldt het AD.

De Tunesische prediker Béchir Ben Hassen zou bij de Sirat-moskee in Nieuwegein, de Zeister moskee en bij vier moskeeën in Utrecht (Zuilen, Hoograven, Kanaleneiland en Leidsche Rijn) een lezing geven over ‘de islam is het gematigde geloof’. Volgens de website Gatestone Europe is Ben Hassen omstreden, omdat hij in een aantal preken heeft gezegd dat ‘zij die de profeet Mohamed beledigen, geëxecuteerd mogen worden’. Ook heeft hij de aanslag op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo geprezen.

Haatimam?
Volgens Mohamed Acharki, voorzitter van het bestuur van de Sirat-moskee, zijn er geen signalen dat Ben Hassen een ‘haatimam’ zou zijn. “We hebben daarover informatie gezocht, maar ons is daar van niets bekend. We vonden het juist van belang dat hij iets kon vertellen over de mooie dingen van ons geloof.” Acharki vermoedt dat de Utrechtse moskeeën onder druk zijn gezet af te zien van de komst van Béchir Ben Hassen. “Binnen de gemeenschap gaan er veel geruchten dat de Utrechtse burgemeester er zich mee heeft bemoeid. Die zou het advies hebben gegeven de man niet uit te nodigen.”

Rol burgemeester
Een woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen stelt dat het niet ondenkbaar is dat er op ambtelijk niveau is gesproken met de moskeebesturen. “Dan kan er gezegd worden dat het onwenselijk is dat zo iemand komt. Maar de burgemeester kan het niet verbieden. De beslissing ligt uiteindelijk bij de moskee.” Er is ook contact geweest tussen ambtenaren van het ministerie van Sociale Zaken en ambtenaren van gemeente Utrecht over de imam.

Bron: ad.nl

Cookieinstellingen