Gratis OV-fiets voor studenten?

Bushalte Janskerkhof
Bushalte Janskerkhof
Foto: Universiteit Utrecht

UTRECHT – Een gratis OV-fiets voor studenten lijkt een goed alternatief voor het vaak drukke openbaar vervoer tussen Utrecht CS en De Uithof. Onderzoek onder ruim 400 Utrechtse studenten wijst uit dat bijna tweederde tijdens de spits liever gebruik maakt van een OV-fiets dan de bus.

Uit een studie van Suzanne Steegman (masterstudent economische geografie en werkzaam bij onderzoeksbureau Decisio) onder ruim 400 Utrechtse studenten blijkt dat reiskosten de cruciale factor is in de afweging van studenten om gebruik te maken van het openbaar vervoer of een OV-fiets. In de huidige situatie reizen studenten gratis met het openbaar vervoer maar betalen ze voor het gebruik van een OV-fiets. Zou de OV-fiets voor een student gratis zijn, dan wil 64 procent tijdens spitsuren hiervan gebruikmaken. Bovendien is 20 procent bereid om 1 euro te betalen. Dit is van belang omdat het openbaar vervoer tijdens de spitsuren overbelast is. Vanaf januari 2017 wordt de drukte versterkt doordat landelijk ruim 100.000 mbo’ers ook toegang krijgen tot de kaart.

Vervoersprobleem blijft on going concern

Het openbaar vervoer tussen Utrecht CS en De Uithof is tijdens spitsuren al langere tijd overvol, wat leidt tot lange wachttijden. Vanaf 2018 vangt de Uithoftram deze drukte op. Toch verwacht de gemeente Utrecht dat de tram rond 2025 opnieuw onvoldoende ruimte biedt voor de vervoersvraag. Studenten vormen een derde van alle ov-reizigers. Het helpt de drukte in het openbaar vervoer te verminderen om studenten te verleiden een OV-fiets te pakken.
Om de bereikbaarheid van De Uithof en andere campussen te verbeteren, adviseert Steegman om de kosten en baten van een OV-fiets of deelfietsensysteem voor studenten in beeld te brengen en een pilot te starten.

Bron: Universiteit Utrecht

Cookieinstellingen