FNV wint hoger beroep tegen Bibliotheek Utrecht

Foto: utrecht.nieuws.nl

UTRECHT – De vaste medewerkers die bij de reorganisatie van de Bibliotheek Utrecht – voorafgaande aan de verhuizing eind 2017 of begin 2018 Bibliotheek Utrecht naar het voormalige postkantoor aan de Neude – hun baan dreigden te verliezen kunnen opgelucht ademhalen. Zij mogen niet worden vervangen door vrijwilligers. Dat heeft het gerechtshof in Arhem in hoger beroep bepaald. Dit meldt NU.nl

Afgelopen zomer spande vakbond FNV een zaak aan tegen Bibliotheek Utrecht. Een niet gewenste maar onvermijdelijke route in het belang van alle bibliotheekmedewerkers, volgens FNV-bestuurder Hanan Yagoubi: “Onze leden maken zich niet alleen zorgen om hun baan, maar zien ook de kaalslag in de kwaliteit en dienstverlening van de bibliotheken. Vrijwilligers zijn prima om een bibliotheekteam mee te versterken, maar mogen niet echte banen verdringen. De reorganisatie van de Bibliotheek Utrecht hoeft niet ten koste te gaan van echte banen en kwaliteit van de dienstverlening aan de bezoekers van de bibliotheek. Gelukkig is de rechter het hiermee eens.”

Maar daarmee is de strijd voor de FNV nog niet gestreden. Het UWV heeft ondanks de uitspraak van het kort geding en in afwachting van het hoger beroep, toch een vergunning verleent voor de ontslagen. “Met het arrest van het hoger beroep in ons hand gaan wij uiteraard bestrijden dat de Bibliotheek Utrecht alsnog de ontslagen gaat doorvoeren. Dit zou in strijd zijn met de cao-afspraak.”

Directeur Ton van Vlimmeren van de Bibliotheek Utrecht liet vanochtend weten dat de bibliotheek kijkt hoe het met dit vonnis de dienstverlening voor de inwoners van Utrecht op peil kan houden en tegelijkertijd vorm kan blijven geven aan de vernieuwingen.

Bro: nu.nl

 

Cookieinstellingen