GroenLinks pleit voor modernisering vuurwerktraditie

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Met het initiatiefvoorstel ‘hervorming vuurwerktraditie’ wil GroenLinks de Utrechtse vuurwerktraditie moderniseren. Het initiatief raadsvoorstel roept het college op om vuurwerkvrije zones in Utrecht aan te wijzen: parken, dierenweiden en het buitengebied van Utrecht. Dit meldt De Stad Utrecht.

devries-steven_02GroenLinks-raadslid Steven de Vries: “Minder dan de helft van de Nederlanders is voorstander van het door consumenten afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling, en bijna driekwart van de Nederlanders vindt het tijd voor het instellen van vuurwerkvrij zones. Met dit voorstel maken we de jaarwisseling voor grotere groepen inwoners een feest en beperken we de maatschappelijke kosten die jaarlijks gepaard gaan met de wijze waarop onze jaarwisseling tot nu toe gevierd wordt.”

Ontlasten

GroenLinks wil dat scholen, ouderen en zieken niet langer last hebben van vuurwerk. De Vries stelt voor om met elkaar af te spreken dat op schoolpleinen geen vuurwerk meer wordt afgestoken. “Daarnaast zouden zorginstellingen moeten kunnen aangeven dat hun patiënten of bewoners te veel last hebben van vuurwerk en kunnen buurtbewoners – indien sprake is van een meerderheid – zich melden als ze hun straten graag vuurwerkvrij willen hebben.”

Alternatief

Als het aan GroenLinks ligt, krijgt Utrecht binnen nu en een paar jaar een mooie vuurwerkshow. “Wat is er leuker dan met een glas in je hand samen naar een prachtige show kijken, en dan met z’n allen aftellen: 3, 2, 1: Gelukkig Nieuwjaar! Wereldsteden als New York en Sydney gingen ons voor. Utrecht past mooi in dat rijtje.”

Bron: deStadUtrecht.nl

Cookieinstellingen