Utrechters geen gulle fooigevers in taxi

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Nederlandse reizigers geven gemiddeld 5,30 euro fooi aan taxichauffeurs bij een rit van of naar een Nederlandse luchthaven. Dit blijkt uit een onderzoek van Taxi2Airport, dat in het derde kwartaal van dit jaar werd gedaan. Dit meldt De Stad Utrecht.

Het online platform voor taxiritten analyseerde data van 1.200 ritten, waarbij aan 59 chauffeurs werd gevraagd om fooien te registreren. Uit deze analyse werd een selectie gemaakt van gelijkwaardige taxiritten (op basis van afstanden) en gelijke aantallen ritten per luchthaven. Hieruit is gebleken dat Nederlandse reizigers gemiddeld 5,30 euro fooi geven bij een gemiddelde rit van 88,60 euro.

Per provincie

Opvallend zijn de duidelijke provinciale verschillen. Zo geven reizigers uit Zeeland gemiddeld de meeste fooi (9,07 euro). Ook Friezen en Noord-Brabanders geven betrekkelijk veel fooi. Reizigers uit Friesland geven gemiddeld 8,78 euro uit en Noord-Brabanders houden het op iets meer dan 8 euro (8,03 euro). Taxichauffeurs uit Zuid-Holland en Utrecht ontvingen de minste fooi. In Zuid-Holland wordt gemiddeld 2,87 euro aan fooi uitgegeven. Utrechters houden hun hand het meest op de knip; met een gemiddelde fooi van 1,75 euro.

Voor taxidiensten bestaan er geen (duidelijke) richtlijnen of verwachtingen met betrekking tot fooi. Juist om deze reden is het opvallend dat Nederlanders bijna 6% fooi geven.

Bron: deStadUtrecht.nl

Cookieinstellingen