Gekte op Utrechtse huizenmarkt

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De Utrechtse huizenmarkt staat op scherp. Booming business voor makelaars, stress voor potentiële huizenkopers. Het AD sprak met twee bekende Utrechtse makelaars over ‘de gekte’ op de huizenmarkt.

Die ‘gekte’ wordt nog het beste geïllustreerd aan de hand van cijfers over vraag en aanbod. Michel Arendsen, directeur bij Brecheisen Makelaars, tegenover het AD: “Er zoeken op dit moment zo’n 42.000 mensen een huis in de stad Utrecht, maar er zijn er maar 778 beschikbaar.” En die gekte breidt zich uit naar de regio. “Soms begint de zoektocht in Amsterdam. Als het daar niet lukt, wijken kopers uit naar Utrecht en vervolgens naar de regio, bijvoorbeeld Nieuwegein. Daar bieden ze rustig 40.000 euro boven de vraagprijs.”

De lage rente en het vooruitzicht dat dat zo blijft, maken dat veel mensen nú een huis willen kopen. “Dat was voor de eengezinswoningen al zo en nu gaat ook de prijs van een appartement snel de hoogte in”, zegt Robert Dunning, eigenaar van Lauteslager Makelaars. “Naar een huis komen wel 25 of 30 mensen kijken. Dan hoef je geen Pythagoras te zijn om te weten wat dat met de prijs doet.”

In de stad Utrecht zijn de woningen gemiddeld 9,8 procent duurder dan een jaar geleden. Landelijk stegen de prijzen met 5,6 procent. De provincie Utrecht kende een stijging van 6,9 procent. Ook het aantal verkopen stijgt sterk. Het afgelopen kwartaal werden er 18,2 procent meer huizen verkocht dan in de dezelfde periode vorig jaar. Arendsen verwacht dat deze trend voorlopig zal aanhouden. “De overheid zou het beleid moeten versnellen. We hebben nu twee vette jaren gehad en er worden plannen gemaakt om te bouwen. Maar het duurt zeker nog een jaar of vijf à zes voordat daarmee mag worden begonnen.”

Bron: AD.nl

Cookieinstellingen