Utrecht gaat experimenteren met bijstand

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De gemeente Utrecht mag van het kabinet experimenteren met de bijstand. Ook 24 andere gemeenten mogen kijken of een andere manier van bijstand verstrekken helpt om mensen aan het werk te krijgen. Dit meldt RTV Utrecht.

Utrecht mag begin volgend jaar starten met het experiment ‘Weten wat werkt’. Met het onderzoek, waarvoor 600 vrijwilligers in de bijstand worden gezocht, wil de gemeente weten wat er gebeurt als mensen in de bijstand een bonus krijgen als ze door de gemeente uitgezocht werk doen. Of juist korting krijgen als ze niet het werk van de gemeente uitvoeren. De stad wil ook kijken wat het effect is als mensen hun uitkering sowieso mogen houden, ook als ze werk hebben. Staatssecretaris Jetta Klijnsma had aanvankelijk hiertegen bezwaren maar heeft hiervoor nu onder voorwaarden toestemming gegeven.

Duurder
Het onderzoek valt, omdat het kabinet extra eisen heeft gesteld, wel duurder uit dan eerder was begroot, aldus de gemeente. Naast Utrecht hebben ook Groningen, Tilburg en Wageningen zich bij Klijnsma aangemeld voor een experiment. De universiteiten in deze steden gaan het onderzoek naar de effecten uitvoeren. De resultaten moeten uiteindelijk leiden tot nieuwe wetgeving over de bijstand.

Bron: rtvutrecht.nl

Cookieinstellingen