SP en ChristenUnie willen af van huurmaatregel Blok

Foto: Screenshot film SP Amsterdam

UTRECHT – Een aanslag op de portemonnee van startende huurders. En een oplossing voor een niet bestaand probleem. Zo noemt SP-fractievoorzitter Tim Schipper de op prinsjesdag afgekondigde maatregel van minister Blok waarmee woningcorporaties de mogelijkheid krijgen om de huren in Utrecht en Amsterdam van woningen tot 40 m2 te verhogen.  

Minister Blok wil de puntentelling aanpassen en huren voor kleine nieuwbouwwoningen – die nu nog onder de 710 euro per maand liggen – laten stijgen tot 900 of 1.000 euro per maand. Woningzoekenden in Utrecht en Amsterdam mogen dan flink in de buidel tasten om de kleinste studio’s en appartementen te bemachtigen. De wethouders van beide steden hebben aangegeven geen enkele behoefte te hebben aan deze maatregel. Het is een oplossing voor een niet bestaand probleem, want ook zonder die verhoging staan de ontwikkelaars in de rij om die huizen te bouwen. Dat VVD’er Blok het desondanks doorzet verbaast me niet, maar wél dat de PvdA ook hier weer door de pomp is gegaan. Zelfs hun eigen Utrechtse fractie snapt daar niets van”, aldus Schipper.

Corporatie SSH heeft inmiddels aangegeven geen gebruik te zullen maken van de mogelijkheid de huren te verhogen. Een hoopgevend signaal, want als er een schaap over de dam is volgen er hopelijk meer. Schipper: “We hopen dat de wethouder kans ziet ook de andere verhuurders ervan te overtuigen dat er een grens zit aan wat je mensen redelijkerwijs aan huur kunt vragen. Deze maatregel terugdraaien staat in ieder geval hoog op mijn verlanglijstje als er een ander kabinet komt na maart 2017.” SP Utrecht sluit zich aan bij de raadsvragen van de ChristenUnie waarin het college onder meer wordt gevraagd de mogelijkheid te onderzoeken om de maatregel terug te draaien.

Bron: utrecht.sp.nl

Cookieinstellingen