Minder darmendoscopieën nodig dankzij test

Foto: Wikipedia, CC BY-SA 3.0

UTRECHT – Betere diagnose in de eerste lijn, aangevuld met een ontlastingstest die de huisarts zelf kan laten doen, kan het aantal darmendoscopieën met een derde doen terugdringen. Dat blijkt uit onderzoek dat is gecoördineerd door UMC Utrecht.

De onderzoekers publiceerden hierover op 26 september in vakblad BMC Medicine. Zij maakten gebruik van gegevens die zijn verzameld in het kader van het grootschalige CEDAR-onderzoek, waaraan 810 patiënten met een mogelijk ernstige darmziekte uit 266 Nederlandse huisartsenpraktijken deelnamen.

Onnodig
De onderzoekers pleiten voor standaardopname van de ontlastingstest in het diagnosetraject. De klachten van ernstige darmaandoeningen, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Crohn, zijn niet altijd duidelijk. Huisartsen verwijzen daarom vaak door naar het ziekenhuis voor een endoscopie. In zestig tot tachtig van de honderd gevallen wordt er geen ernstige aandoening gevonden. Deze patiënten worden dus eigenlijk onnodig aan een vervelende, tijdrovende en kostbare medische procedure blootgesteld, zo stellen de onderzoekers.

Bron: skipr.nl

Cookieinstellingen