SP en PvdA in de bres voor mantelzorgende zoon

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Jaren geleden trok de heer Kilian in bij zijn vader om hem te verzorgen. Hij betaalde mee aan het gezamenlijke huishouden en de huur. Nu de vader is overleden dreigt Kilian met zijn gezin dakloos te worden, omdat hij geen erkend ‘medehuurder’ is. De SP-fractie is begaan met het lot van het gezin en stelt samen met de PvdA vragen aan het stadsbestuur, ook al omdat het niet de eerste keer is dat dit gebeurt.

SP-fractievoorzitter Tim Schipper: “Je zou zeggen dat het logisch is dat iemand zich verdiept in de regeltjes, maar deze mensen zijn daar helemaal niet mee bezig geweest. Bovendien was het ooit ook zo dat kinderen onder voorwaarden het huurcontract konden overnemen.

Wat wij willen is dat de wethouder en de corporatie de maximale ruimte benutten die de wet biedt om een oplossing te vinden voor dit schrijnende geval.”

Die ruimte lijkt er te zijn, naar aanleiding van een uitspraak van de Hoge Raad in een vergelijkbaar geval. Het was daarbij cruciaal dat de medebewoner kon aantonen financieel te hebben bijgedragen aan een ‘duurzame gezamenlijke huishouding’. Schipper: “We zijn er niet op uit allerlei uitzonderingen in het leven te roepen, want de wachtlijst voor een woning is heel lang. Maar het schiet ook niet op als je een gezin dat te goeder trouw heeft gehandeld dakloos maakt. De wethouder heeft al toegezegd zich te verdiepen in de omstandigheden. Wij hopen van harte dat er een oplossing komt.”

Bron: sp.nl

Cookieinstellingen