Mooi weer? Beter laat dan nooit…!

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Velen hadden 2016 al min of meer afgeschreven als zijnde een ‘waardeloos zomerjaar’. De maanden juli en juli brachten dan ook niet veel. Maar… in De Bilt tikte het kwik donderdagmiddag om 14.40 uur de 30,1 graden aan. Daarmee telt donderdag 25 augustus officieel als derde tropische dag van dit jaar.

Van een tropische dag is sprake als het in De Bilt warmer is dan 30 graden. Dat was het geval op 20 juli, en woensdag en donderdag. Voor een hittegolf is een aaneengesloten serie van vijf zomerse dagen (maxima van 25 graden of meer) nodig en daarvan moeten drie dagen tropisch verlopen. De warme laatste dagen van augustus zorgen ervoor dat deze zomer alsnog een plaatsje in de top tien van warmste zomers krijgt. Sinds het begin van de metingen in 1901 waren er maar acht zomers warmer, meldt Weeronline.

Zegen

En ja… Dus ook tijd voor scholen in de regio Midden om het tropenrooster uit de la te trekken. Lessen gaan eerder van start en zijn eerder afgelopen. Of, lessen komen te vervallen, zoals vandaag voor de leerlingen van het Bonifatius College in Utrecht die het zesde uur vrijaf kregen. Daarover mogen scholen mogen zelf beslissen, zegt de Onderwijsinspectie, zolang ze uiteindelijk maar aan het voorgeschreven aantal uren komen. En dat wordt met vreugde en instemming ontvangen door leerlingen in regio Midden want hun vakantie is in feite voorbij en toch weer niet… Anders dan regio Noord en Zuid waar ze nog vakantie hebben. Het blijft tot en met zondag zeer warm weer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cookieinstellingen