PvdA wijst op dringende noodzaak aanpak jeugdhulp

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – In het eerste halfjaar van 2016 is het aantal klachten in de jeugdhulp enorm toegenomen. Dit stelt Bouchra Dibi, gemeenteraadslid voor de PvdA, op basis van de deze week verschenen halfjaarrapportage van het AKJ, de organisatie die landelijk het onafhankelijke vertrouwenswerk in de jeugdhulp uitvoert.

De rapportage laat zien een stijging zien op alle onderdelen. De klachten gaan onder meer over toegankelijkheid van de jeugdhulp, bejegening en gebrekkige informatievoorziening. In het eerste halfjaar van 2016 zijn er ruim 10.000 klachten ingediend ten opzichte van iets meer dan 15.000 klachten over heel 2015. Uit de rapportage blijkt bovendien dat een groot deel van de klachten gegrond is. Het laat ook zien dat 47 hulpverleners het AKJ in het eerste halfjaar van 2016 benaderd hebben. In heel 2015 waren dat er 45.

Een verklaring voor de grote stijging is de toegenomen bekendheid van het AKJ. Dit verklaart volgens Dibi slechts een deel van de stijging is daarom erg zorgelijk. “De PvdA-fractie heeft herhaaldelijk aandacht gevraagd voor de knelpunten, zoals de slechte toegankelijkheid. En ondanks een door het college aangenomen PvdA-motie komt het cultuursensitief werken, een methode waarbij kennis van culturele achtergronden wordt ingezet bij de hulpverlening, nog steeds niet van de grond.”

Dibi wijst op de dringende noodzaak van de inzet van zwaardere vormen van jeugdhulp gezien de grote instroom van jongeren met een niet-Westerse achtergrond. Zij voelt zich hierbij gesteund door de bevindingen van hoogleraar Tom van Yperen (Nederlands Jeugdinstituut) die tot dezelfde conclusie komt.

Bron: utrecht.pvda.nl

Cookieinstellingen