KNAC: “Gemeente moet alle milieuboetes terugdraaien”

Milieuboetes terugdraaien?
Milieuboetes terugdraaien?
Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Voor directeur Peter Staal van de KNAC is de uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland (kantonrechter Utrecht) op 11 juli om een milieuzoneboete terug te draaien vanwege onduidelijke bebording rond de zone, het zoveelste bewijs dat de Utrechtse milieuzone overhaast en onzorgvuldig is ingevoerd. Dit meldt de KNAC op zijn site. 

Het betreft de borden die aangeven dat men de milieuzone nadert. Naar het oordeel van de kantonrechter is het onduidelijk voor wie de zone nou eigenlijk geldt. Het argument van de officier van justitie dat dit algemene bekendheid geniet, werd niet door de kantonrechter gedeeld. Als gevolg hiervan hoeft de gedupeerde de boete van 90 euro niet te voldoen.  De recente uitspraak van de rechter moet volgens de KNAC voor de gemeente Utrecht aanleiding zijn om alle opgelegde boetes terug te betalen.

Staal: “Die onduidelijkheid bestaat immers al sinds de invoering van de milieuzone, iets dat we ook herhaaldelijk hebben aangegeven. Een dergelijke actie van de gemeente voorkomt een enorme rompslomp, want nu ben je als gedupeerde eigenlijk altijd genoodzaakt om naar de kantonrechter te stappen. Veel beter zou het zijn wanneer de gemeente Utrecht lering trekt uit de recente uitspraak en de boetes zelf terugdraait”.

De KNAC zien mede door deze uitspraak de zaak die zij hierover aanspanden bij de Raad van State met nog meer vertrouwen tegemoet. Deze uitspraak wordt eind dit jaar verwacht.

Bron: knac.nl

Cookieinstellingen