Werking malariamiddelen discutabel na geknoei met bloedmonsters

Malariamuskiet
Malariamuskiet
Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De farmaceutische bedrijven Sandoz en Teva hebben op verzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de malariamiddelen Atovaquon/Proguanil HCl Sandoz en Atovaquon/Proguanil Teva teruggehaald bij Nederlandse groothandels en apotheken.

De reden is dat er geknoeid is met onderzoeksgegevens die zijn ingediend bij de vergunningaanvraag. De betreffende generieke medicijnen – middelen met dezelfde werkzame stof als het oorspronkelijke op de markt gebrachte merkmedicijn – mogen worden verkocht na een verplicht gelijkwaardigheidsonderzoek. Sandoz en Teva lieten dit doen door het bedrijf Semler Research Center in het Indiase Bangalore. Maar volgens internationale toezichthoudende instanties heeft Semler bloedmonsters ‘verwisseld en gemanipuleerd’.

Hennie Henrichs, directeur bij Teva Pharma Nederland, zegt daarom niet te kunnen garanderen dat zijn malariamedicijn veilig is. “Of het de juiste werking heeft kan en durf ik nu niet meer te zeggen. Er moeten eerst nieuwe studies komen”, aldus Henrichs. Van gesjoemel met onderzoeksgegevens weet hij niets. “Als je een bedrijf inschakelt dat gespecialiseerd is in deze onderzoeken, hoop je dat het volgens de regels gebeurt.”

Kuur afmaken en overstappen

Er zijn geen aanwijzingen dat er iets mis is met de werkzaamheid en veiligheid van deze producten zelf, aldus het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), dat mensen adviseert hun kuur altijd af te maken. “Als u hiermee stopt, loopt u het risico om malaria te krijgen”, aldus de in Utrecht gevestigde instantie.

Ongeveer 100.000 Nederlanders gebruiken jaarlijks een malariamedicijn, van wie ongeveer de helft een van de betreffende middelen die reeds drie jaar op de Nederlandse markt zijn. Volgens het CBG zijn er voldoende andere medicijnen tegen malaria beschikbaar.

Bron: Medisch Contact/ANP

 

 

Cookieinstellingen