Triton laat vluchtelingen roeien

Foto: Jane023, Wikimedia

UTRECHT – Op alle fronten vinden initiatieven plaats om vluchtelingen te betrekken bij maatschappelijke, maar in dit geval ook bij sportieve activiteiten. De Utrechtse roeivereniging Triton organiseerde een middag waarin vluchtelingen kennis konden maken met de roeisport.

Vanuit hun Asielzoekerscentrum (AZC) in Park Oog en Al zagen de vluchtelingen vaak roeiers langskomen. Voor Triton-lid Marleen Veltkamp, die actief is voor de organisatie New Dutch Connections die Nederlands koppelt aan vluchtelingen, aanleiding om hen te vragen of ze deze sport ook eens willen proberen. Jawel, dat wilden ze zeker. Gisteren kwamen zo’n vijftien jongeren – Eritreeërs, Syriërs en jongens uit Afghanistan en Irak – naar de loods De Driewerf om, na een rondleiding en onderricht in de eerste beginselen van het roeien in een roeibak, te water te gaan. Organisator Marije van de Langemheen:

Hun Nederlands was opvallend goed dus ze de communicatie verliep ook prima. En anders vertaalde iemand het in het Arabisch en kwam het ook goed.”

Snel leren
De jongeren waren enthousiast en leerden snel. “We hadden eerst een ervaren roeier op slag gezet, maar er was een groepje dat graag langer door wilde en die zijn toen gewoon met zijn vieren ingestapt. Dat ging uitstekend. Veel beter dan normaal met scholieren.” Een aantal is zo enthousiast geraakt dat ze graag snel terugkomen. “We begrepen dat ze bij voetbalclubs klusjes kunnen doen en in ruil daarvoor training krijgen. Dat is iets dat we nu ook met ons bestuur gaan bespreken. Het zou mooi zijn als er echt iets uitkomt.” Wie weet bemannen straks Syriërs en Eritreeërs wel de eerstejaars acht van Triton.

Bron: nlroei.nl

 

Cookieinstellingen